Ingezonden persbericht


Persbericht Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome

Historische vliegtuigen starten motoren op luchthaven Lelystad

Gepruttel en gebulder in de Aviodrome

Lelystad, 2 maart 2005 - Op zaterdag 12 en zondag 13 maart vindt het 'Pruttel- en Bulderweekend' plaats in het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de luchthaven Lelystad. Diverse historische vliegtuigen, zowel uit de collectie van de Aviodrome als uit andere vliegtuigcollecties, zullen speciaal voor het publiek hun antieke motoren starten en laten horen.

Vroege Vogels

De stichting Vroege Vogels is aanwezig met een aantal historische vliegtuigen, die zonder uitzondering stammen van voor de Tweede Wereldoorlog, en soms zelfs van voor de Eerste. Onder deze toestellen bevinden zich de Britse Gipsy Moth-tweedekker uit 1925 en de Amerikaanse tweezits-Fleet 7 uit 1929.

Ook een nagebouwde Blériot 11 uit 1909 is met een draaiende motor te zien tijdens het 'Pruttel- en Bulderweekend' in de Aviodrome. De Fransman Louis Blériot maakte in juli 1909 geschiedenis door met de Blériot 11 door als eerste over Het Kanaal van Frankrijk naar Engeland te vliegen. Ook een rotatiemotor uit de Eerste Wereldoorlog zal draaiend en pruttelend te zien zijn. Een rotatiemotor, die alleen werd gebruikt in de eerste jaren van de luchtvaart, draaide in zijn geheel rond, met cilinders en al.

Vliegtuigen uit Aviodrome

Ook een aantal vliegtuigen van het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome zal zijn motoren starten. De beroemde Douglas DC-2 'Uiver' uit 1934 en de Lockheed Constellation (de 'Connie') uit 1947 zullen met draaiende motoren te zien en te horen zijn. Vooral de vier reusachtige motoren van de Constellation, met elk 18 cilinders, zullen imponeren!

Straaljagers

Twee andere organisaties zullen hun vliegtuigen laten zien en de motoren laten draaien. De Stichting Fokker Four zal het één van de militaire Fokker S-11's uit de jaren veertig laten bezichtigen en horen. De Dutch Historic Jet Association zal de twee motoren van een van de Fouga Magister-straaljagers uit de jaren vijftig starten. Tijdens het 'Pruttel- en Bulderweekend' op 12 en 13 maart is het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de Luchthaven Lelystad aan de Pelikaanweg 50 geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Het luchtvaart-themapark Aviodrome is dagelijks geopend met uitzondering van de maandagen buiten de schoolvakanties. Voor meer informatie kunnen belangstellenden terecht op www.aviodrome.nl of bij telefoonnummer 0900-aviodrome (0900-2846376; 25 ct. p. min).

Klik voor meer informatie op:

* Persfoto's: www.aviodrome.nl/persfoto
* Overige persberichten: www.aviodrome.nl/nieuws/persberichten
* Perscontacten: p.vdnoort@aviodrome.nl
* Website: www.aviodrome.nl

Peter F.A. van de Noort
Hoofd PR en voorlichting
Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome
Adres: Pelikaanweg 50
8218 PG Luchthaven Lelystad
Telefoon:

0320 - 289 858
Fax: 0320 - 289 841
E-mail: p.vdnoort@aviodrome.nl Website: www.aviodrome.nl