Ingezonden persbericht

Tekenen tot op het bot

Nieuwe werken van Tafil Musovic en de presentatie van zijn monografie

IJMUIDEN, 20050304 -- De schilder Tafil Musovic (1950) laat met zijn nieuwe serie tekeningen 'For no reason' opnieuw zien dat hij een thema tot in de finesses uit kan werken zonder daarbij zichzelf te herhalen. In deze werken op papier, meestal mixed media, is de grens tussen tekening en schilderij bijna verdwenen. Van zaterdag 12 maart t/m zondag 27 maart is het werk te zien bij galerie RC de Ruimte in IJmuiden.


Dit nieuwe werk van Musovic is een logisch vervolg op zijn vorige thema: 'Sint Joris en de Draak', waarin hij het goed en het kwaad van de mens belichtte.
Patty Wageman, recentelijk benoemd tot adjunct-directeur van het Groninger Museum, schreef als conclusie van haar stuk 'Een wereld van goed en kwaad' over dit werk:
'Met deze serie tekeningen toont Tafil Musovic aan dat hij in staat is om een 'traditioneel' thema op een oorspronkelijke, persoonlijke en eigentijdse manier te benaderen waardoor het zijn eigen plaats krijgt in de lange rij van kunstenaars die hem voorgingen. De tekeningen zijn een goed voorbeeld van het proces dat hij volgt, van eindeloos bewerken en doorwerken - laag voor laag. Behalve het gegeven dat de wereld het strijdtoneel is van goed en kwaad en de beschouwer stof tot nadenken geeft, levert deze serie esthetisch prachtige tekeningen en fantasierijke beelden op.'

Deze tekst is ook op dit nieuwe werk van toepassing. Het thema is dit keer 'geweld'.
Musovic gebruikt citaten van schilders als Fra Angelico, Masolino, Masaccio en vooral Caravaggio.
Hij verwerkt deze in een persoonlijke symboliek met een pure en directe stijl. Sensibel maar ook ruw. Vaak zo ruw dat er letterlijk wonden in het papier ontstaan.

Tentoonstelling: 12 maart tot en met 27 maart 2005
Vrij, za en zo van 12.00-17.00 uur en op afspraak
Meer informatie over de galerie en een routebeschrijving: www.rcderuimte.com
Meer informatie over de kunstenaar: www.tafilmusovic.com
Tevens is in de galerie de onlangs verschenen monografie van de kunstenaar te verkrijgen.



Ingezonden persbericht