Amsterdam Airport Schiphol
Schrikkeljaar-effect drukt ontwikkeling verkeer en vervoer via

Schiphol in februari
Persbericht / Press Release                                   
Schiphol,                                                     
14 maart 2005                                                 

Uit voorlopige cijfers van Schiphol Group over de maand februari blijkt dat het aantal passagiers dat deze maand via Amsterdam Airport Schiphol reisde nagenoeg gelijk was aan het aantal in dezelfde maand in 2004: ruim 2,8 miljoen (- 0,1%). Dat komt voor een belangrijk deel doordat de maand februari dit jaar een dag minder telde dan in het schrikkeljaar 2004.
Een andere reden voor de lichte daling is dat de voorjaarsvakantie dit jaar in de eerste helft van de maand viel en minder druk was dan vorig jaar. Het aantal lokaal opstappende passagiers bleef hierdoor zo'n 3% achter ten opzichte van februari vorig jaar. Dit werd deels gecompenseerd door een stijging van het aantal transferpassagiers via Schiphol met 2%.
Zonder het schrikkeljaar-effect zou het aantal passagiers met circa 4% zijn gestegen.

Vliegtuigbewegingen
In februari werden 28.590 vliegtuigbewegingen in het handelsverkeer uitgevoerd, een daling van 2,6% ten opzichte van vorig jaar februari. Ook hier speelt het schrikkeljaar-effect een rol en zou er zonder dit effect sprake zijn geweest van een lichte groei (+1%). De daling vond plaats in het passagiers-combi segment. Het aantal vluchten van full freighter vliegtuigen steeg met circa 4% ten opzichte van februari 2004.

Net als in voorgaande maanden nam het gemiddelde maximum startgewicht (MTOW) toe. Het kwam uit op 100,8 ton; 4,6% hoger dan in februari vorig jaar. Deze stijging was geheel te danken aan het feit dat in het passagiers-combi segment gemiddeld genomen grotere toestellen werden ingezet.

Punctualiteit
Net als in de maand januari lagen de punctualiteitscijfers in februari hoger dan in dezelfde maand in 2004, ondanks een aantal dagen met verstoringen als gevolg van weersomstandigheden, zoals harde wind en sneeuw. De aankomstpunctualiteit steeg met 5,4 procentpunten tot 78,6% en de vertrekpunctualiteit met 6,2 procentpunten tot 71,1%.

* voorlopige cijfers
** incl. transitoreizigers (passagiers die met hetzelfde vliegtuig doorvliegen als waarmee zij zijn aangekomen).
*** percentage passagiersvliegtuigen dat maximaal 15 min. na schematijd is aangekomen
**** percentage passagiersvliegtuigen dat maximaal 15 min. na schematijd is vertrokken

019-2005/rw/jw

Voor informatie: pressoffice@schiphol.nl
Vraag naar: 019tabel persbericht feb 2005 vlp.xls