Ingezonden persbericht

Europese aardappelcontracten 2005/6 verder omlaag

Tijdens de laatste NEPG (North-western European Potato Growers) van 2 maart zijn de nieuwe contract prijzen voor de aardappelverwerkende industrie vergeleken. Ondanks het feit dat de contracten door hun grote onderlinge verschillen vaak moeilijk te vergelijken zijn, is de trend naar beneden duidelijk. Groot-Brittannië is hierop met gelijkblijvende prijzen een uitzondering.

Minder contracten afgesloten
In de vijf NEPG landen zijn tientallen contracten met elkaar vergeleken. Het gaat hierbij uitsluitend om contracten met de aardappelverwerkende industrie. In de meeste landen bestaat sterk de indruk dat er minder contracten zijn afgesloten, zowel in hoeveelheid als in aantal. Vooropgesteld dat het areaal daalt, zou dit een positief effect op de prijs kunnen hebben. De NEPG heeft echter nog te weinig zicht op eventuele stijgingen of dalingen van het areaal in 2005.

In veel gevallen is ook de vaste contracthoeveelheid per hectare verlaagd. Bij een aantal contracten is het volgens de NEPG niet duidelijk of de teler de extra kilos zelf mag afzetten of deze verplicht moeten worden meegeleverd. Een nieuwe trend blijkt de combinatie prijs/hoeveelheid. Hoe groter de aangeboden hoeveelheid des te hoger de contract prijs.

Indien alles gemiddeld wordt ontstaat er de volgende af boerderij prijs over de NEPG landen:

Groot-Brittannië E 118/to
Frankrijk E 81/to
Nederland E 79/to
België E 76/to
Duitsland (west) E 68/to

Bintje en Maris Piper (GB), frites geschikt, gemiddelde Augustus (af veld)/juni

De NEPG betreurt het dat de daling in de contractprijzen doorzet, zeker omdat de productie kosten en kosten voor food safety maatregelen toenemen. Onlangs is berekend dat in Frankrijk de kostprijs van aardappels het laatste jaar met ruim 4 % is toegenomen, hetgeen met name te wijten is aan hogere prijzen voor diesel en gewasbeschermings-middelen.

Put opties
Ook maakt de NEPG vergadering melding van een duidelijk gestegen belangstelling in put opties op de aardappeltermijnmarkt om het prijsrisico af te dekken. In Frankrijk, België en Nederland worden er thans veel voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd om het werken met opties uit te leggen.

Ook over het verloop van dit seizoen is de NEPG niet positief. De voorraden zijn overal hoog en afname van de hoeveelheden is trager. De NEPG constateert echter ook een aantal positieve signalen die de prijs in het voorjaar zouden kunnen beïnvloedden, zoals de vroege start van het seizoen door de verwerking, de export naar Rusland, de huidige vraag vanuit Zuid Europa en de vertraging in de teelt van de vroege aardappels.
-----------------------
Persbercht

Persbericht

---- --