ATO Instituut voor archeologisch onderzoek


Eerste verkenning naar oplossingen voor uitstoot van fijn stof uit stallen

4-3-2005

Op verzoek van het Ministerie van VROM heeft Wageningen UR samen met RIVM een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden om de uitstoot van fijn stof uit de veehouderij te beperken. De belangrijkste opties voor stofreductie zijn op een rij gezet en de kosten per kg stofreductie zijn berekend. Van de oplossingen vet- of olietoevoeging aan het voer, toepassing van luchtwassers of filters, sproeien met olie of water en huisvestingsmaatregelen is het sproeien met olie of water in de stal de meest kosteneffectieve methode. Het voordeel van deze systemen is tevens dat het de luchtkwaliteit in de stal verbetert. Deze systemen zullen echter eerst uitgebreid moeten worden getest voordat ze breed kunnen worden geïmplementeerd.

Ook luchtwassers zijn zeer effectief om de uitstoot van fijn stof te verminderen. Wordt dit systeem alleen toegepast voor het verminderen van de fijn stof emissie, dan zijn de wassers beduidend duurder dan de hiervoor genoemde optie van sproeien met olie of water. Het voordeel van luchtwassers is echter dat ze ook de emissie van ammoniak (en geur) belangrijk verminderen. Om die reden worden luchtwassers al toegepast in de praktijk. Een nadeel van luchtwassers is dat ze niets doen aan de luchtkwaliteit in de stal.

Het bestrijden van emissies bij de bron heeft de voorkeur boven zogenoemde end-of-pipe oplossingen. In deze lijn past vet- of olietoevoeging aan het voer. Helaas is het voerspoor een dure optie om fijn stof te reduceren.

Wat betreft de huisvestingsmaatregelen: nieuwe maatschappelijk geaccepteerde veehouderijsystemen zorgen voor integrale oplossingen van milieu- en welzijnsproblemen. Als stof als één van de belangrijke ontwerpeisen wordt meegenomen, biedt dit perspectief om de stofemissie te reduceren en de luchtkwaliteit in de stal te verbeteren.

Â

Nederland zal extra maatregelen moeten nemen om de emissie van fijn stof (deeltjes kleiner dan 10 micrometer) te reduceren, zoals ook is beschreven in het Nationaal Luchtkwaliteitsplan 2004 dat deze week aan de Tweede kamer is aangeboden. Dit om te voldoen aan de Europese normen op het gebied van luchtkwaliteit. Deze normen zijn vastgesteld om schadelijke effecten op de gezondheid van de mens zoveel mogelijk te beperken. In Nederland emitteert ongeveer 45 duizend ton fijn stof op jaarbasis. Hiervan emitteert ongeveer 10 duizend ton uit de landbouw. Het overgrote deel hiervan (95%) is afkomstig uit stallen, met name uit pluimvee- en varkensstallen. Daarnaast zijn er ontwikkelingen gaande in de huisvesting van dieren die eerder leiden tot een verhoging dan tot een verlaging van de stofemissie (diervriendelijke systemen).

Â

Â


****Einde persbericht*****

Â

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met andre.aarnink@wur.nl. Het volledige rapport is te vinden op www.stalemissies.nl onder Nieuws.
Updated 14-3-2005 (c) Wageningen UR 2005