Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 14 maart 2005

Nitel vindt onderdak bij EPN

Het bestuur van EPN maakt de middelen vrij om het Nederlands Instituut voor Telemedicine (Nitel) vanuit EPN de komende jaren te ondersteunen. Dit betekent dat het Nitel vanaf 1 april 2005 als zelfstandig onderdeel onderdak vindt bij de stichting EPN. Het Nitel heeft zich de afgelopen vier jaar ingezet voor het verbeteren van de kwaliteit van de Nederlandse gezondheidszorg door het stimuleren van het gebruik van telemedicine.

Telemedicine is zorg op afstand door gebruik te maken van moderne informatie- en communicatietechnologie. Telemedicine levert een bijdrage aan de verbetering van de kwaliteit van de gezondheidszorg. Daarnaast kan telemedicine een belangrijke rol spelen bij het oplossen van het personeelstekort in de zorg. Telemedicine biedt de patiënt meer controle en keuzevrijheid in de zorg die hij ontvangt, en kan in veel gevallen geld besparen. In Nederland wordt onvoldoende gebruik gemaakt van de mogelijkheden van telemedicine; van tele-preventie en tele-diagnose tot tele-behandeling en tele-thuiszorg.

Peter van der Wel, directeur van EPN: "Per 1 april treedt Desiree Hoving bij ons in dienst als nieuwe programmamanager. Zij is afkomstig van TNO en deskundig op het gebied van telemedicine, een echte aanwinst voor het Nitel." Met de steun van EPN en de komst van mevrouw Hoving heeft Nitel de noodzakelijke voorwaarden voor het samenstellen van een inhoudelijk stevig en prikkelend programma, gebaseerd op een lange termijn visie voor de zorg.

Om alvast een tipje van de sluier op te lichten: komend jaar stelt Nitel de consument/patiënt centraal in haar programma. Als de zorgklanten beter op de hoogte zijn van de mogelijkheden, kunnen zij druk uitoefenen op de zorgsector om versneld innovatieve telemedicine diensten beschikbaar te krijgen.

Nitel richt zich op telemedicine in de breedste zin van het woord. Naast de focus op de consument zal Nitel zich blijven richten op beleidsbeïnvloeding, ingebed in de bestaande structuren. Dit betekent dat afstemming zal plaatsvinden met Nictiz als het gaat om de implementatie van het Elektronisch Patiënten Dossier, en met Nederland Breedbandland als het gaat om bijvoorbeeld de uitwisseling van beeldmateriaal voor teleconsultatie.

In april maakt het Nitel het programma meer in detail bekend.

EPN zet zich in voor het verbeteren van de kwaliteit van de samenleving met behulp van ict. In het platform zijn het bedrijfsleven, de politiek, het maatschappelijk middenveld, de wetenschap en de overheid vertegenwoordigd. EPN verricht onderzoek, publiceert, ondersteunt voorbeeld projecten en initiatieven en organiseert bijeenkomsten over thema's rond ict en de samenleving.

Het Nederlands instituut telemedicine (Nitel) is onderdeel van EPN. Nitel zet zich in voor het doorbreken van barrières voor telemedicine initiatieven.