MKB-Nederland

14-03-2005
MKB-Nederland blij met integrale invoering nieuwe wao (Persbericht)

MKB-Nederland is verheugd dat het kabinet heeft besloten de nieuwe wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) volgens plan per 1 januari 2006 in te voeren. Maar de belangenorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf is kritisch op de mogelijkheden tot marktwerking. Als dit onvoldoende tot stand komt, moeten mkb-werkgevers gedwongen zaken doen met het uwv.

MKB-Nederland heeft onlangs met de andere sociale partners minister De Geus van sociale zaken nog te verstaan gegeven geen uitstel te dulden van invoering het nieuwe wao-stelsel. Werkgevers betalen al sinds 2004 de lonen van zieke werknemers twee jaar door, een forse financiële lastenverzwaring op zich.

Het kabinet heeft de keus gemaakt voor een hybride stelsel: zowel het uwv als de private verzekeraars hebben een rol bij de uitvoering. Ze kunnen nu gelijktijdig van start met het aanbieden van verzekeringen ter dekking van het risico van gedeeltelijk arbeidsgeschikten. Het is daarbij wel van belang dat beide partijen gelijke kansen krijgen.

Het kabinet laat werkgevers de keuze of ze het risico van gedeeltelijke arbeidsge-schiktheid van hun werknemers zelf dragen, onderbrengen bij een private verzekeraar of bij het uwv. Of die vrijheid er daadwerkelijk komt zal afhangen van de mate waarin de zogenaamde rentehobbel voor verzekeraars wordt gecompenseerd wordt. Anders worden mkb-ondernemers impliciet gedwongen tot winkelnering bij het uwv.

wiamar05.pdf

MKB-Nederland, Brassersplein 1, 2612 CT Delft, Tel: 015 2191212 © MKB-Nederland, 2005 | Disclaimer |