---


---

Afspraken Nederland-VS over drugsjacht verder verfijnd

14-3-2005 10:13:00

Militaire autoriteiten van de Verenigde Staten en Nederland hebben vrijdag (11 maart) hun handtekening gezet onder een verfijnde versie van het document 'Operating Arrangements for the Forward Operating Locations at Curaçao and Aruba'. Hierin zijn de technische afspraken vastgelegd betreffende het gebruik van faciliteiten op de Nederlandse Antillen en Aruba door de VS om illegale drugsoperaties te detecteren. Deze afspraken zijn vooraf getoetst door de Ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie, evenals door het Amerikaanse Department of Defense.

In maart 2000 spraken de landen met elkaar af dat de VS toegang zouden krijgen tot de faciliteiten van de Nederlandse Antillen en Aruba om met 'onbewapende' vliegtuigen illegale drugstransporten te detecteren en te monitoren. De wijzigingen die nu zijn aangebracht, hebben louter betrekking op de technische afspraken. Te denken valt hierbij aan het type vliegtuigen dat op Hato mag landen. Het is de bedoeling deze technische afspraken op regelmatige basis te evalueren.

Namens de Koninklijke Marine tekende de Commandant der Zeemacht in het Caribische Gebied, commandeur Frank Sijtsma het document en namens de Verenigde Staten de plaatsvervangend bevelhebber van het Southern Command, generaal-majoor Richard Mentemeyer.