Gemeente Den Haag

maart 2005
G4: Meer ruimte voor de grote stad noodzakelijk (11 maart)

De vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht (G4) hebben vandaag hun handtekening onder de "stadscontracten" gezet. In deze stadscontracten zijn de afspraken over het Grotestedenbeleid (GSB) voor de komende 5 jaar opgenomen. Voor de G4 gaat het om een totaalbedrag van ruim twee miljard euro in vijf jaar. Burgemeester Cohen riep - namens de G4 - minister de Graaf (Grotestedenbeleid) op om bij de uitwerking van het GSB, vooral op de inhoud en effecten van het GSB-beleid te letten en zich niet te verliezen in details. De G4 dienen de ruimte te krijgen hun regisserende rol goed te kunnen vervullen. Slagvaardigheid voor de grote steden en een goede samenwerking met het Rijk moet daarbij uitgangspunt zijn.

Cohen zei dit in Den Haag, waar de vier grote steden (G4) en 26 middelgrote steden (G26) vandaag gezamenlijk hun stadscontracten tekenden. De ministers De Graaf en Dekker en staatssecretaris van Gennip ondertekenden namens het Rijk. Het gaat nu om de derde periode van het GSB, dat van start ging in 1995. De GSB-afspraken gaan over een groot aantal onderwerpen, waaronder veiligheid, inburgering, opvang van dak- en thuislozen, stedelijke vernieuwing en stedelijk economie. De steden leggen zich vast op de prestaties die zij in de GSB III-periode zullen leveren bij de genoemde onderwerpen. Het kabinet biedt hiervoor financiering, ruim 2 miljard euro voor 5 jaar.

De G4 zien het als een goede zaak dat het gelukt is in één pakket afspraken te maken met het kabinet over een aantal belangrijke beleidsonderwerpen. De zekerheid van financiering voor vijf jaar levert een bijdrage aan de continuïteit van de uitvoering van het beleid. De afspraken over GSB III zijn tot stand gekomen na intensieve onderhandelingen met het kabinet, waarbij alle partijen hebben gegeven en genomen. Zo is het budget voor het veiligheidsbeleid verhoogd en heeft het Rijk de eerder voorgenomen bezuinigingen op het belangrijke onderwijsachterstandenbeleid (van 100 miljoen) teruggedraaid. Overigens pleiten de gemeenten - samen met de schoolbesturen in de vier grote steden - er nadrukkelijk voor om ook in de toekomst de regiefunctie bij de gemeenten terug te brengen/te laten. Zonder een duidelijke regie van de gemeente dreigt versnippering van het onderwijs- en jeugdbeleid.

Daarnaast vinden de G4 dat een effectieve inburgering een nauwe betrokkenheid van de gemeenten vereist. Met de plannen van Minister Verdonk voor marktwerking op dit terrein is er een groot risico dat de nu opgebouwde infrastructuur en kwaliteit verloren gaat. Kwaliteitswaarborgen voor inburgeringcursussen zijn een eerste vereiste bij invoering van marktwerking. De G4 willen hierover nog verder praten met Minister Verdonk.