Gemeente Deventer

Week 11, 14 maart 2005

SUCCESVOLLE OPEN DAG ARCHEOLOGIE EINDIGT MET DOMPER

Middeleeuwse kam gestolen tijdens Open Dag, opsporing verzocht!

Zaterdag was er op de archeologische onderzoeksplek aan het Muggeplein een Open Dag. Ondanks het soms zeer slechte weer hebben ongeveer zeshonderd geïnteresseerden de dag bezocht. De bezoekers zijn rondgeleid langs de opgravingsputten en konden binnen vondsten van het onderzoek bekijken en vragen stellen. Niet alleen vondsten van het Muggeplein, maar ook van de Bruynssteeg werden hier geëxposeerd.

Een van de bezoekers heeft de uitgestelde 11^de-eeuwse kam in een onbewaakt ogenblik gestolen. De kam is een zogenaamd âhalffabrikaatâ, een product van de Deventer ambachtslieden. De voorplaat is van gewei, de tanden zijn van bot. De kam is nog maar half af en daarmee archeologisch zeer waardevol. De kam is 13 cm lang en voorzien van een vondstnummer. Gemeentearcheoloog Bartels meldt dat de financiële waarde van de kam hooguit enkele tientjes bedraagt, maar de weten-schappelijke waarde is veel hoger. Alle gegevens over dit bijzondere object zijn inmiddels bekend bij de politie en er is van diefstal aangifte gedaan. Het object is daardoor niet meer te verkopen.

De archeologen hopen dat de dief berouw toont en de kam teruggeeft aan de gemeente. Zij roepen de dief dan ook op de kam anoniem in een envelop in de brievenbus van het Stadskantoor aan het Burseplein 20 te stoppen.

Publicatiedatum: 14-3-2005

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging maandag 14 maart 2005