Gemeente Vlaardingen


Persconferentie Geuzenpenning
14 maart 2005

Richard Gere (voorzitter van International Campaign for Tibet): "Deze tijd is heel belangrijk voor Tibet. Als er niets gebeurt, zal de Tibetaanse cultuur binnen een generatie verloren gaan. We moeten nu iets doen."

Aan de vooravond van de uitreiking van de Geuzenpenning gaven enkele sleutelpersonen een (druk bezochte) persconferentie (vlnr Harry Borghouts, voorzitter Stichting Geuzenverzet), Tsering Jampa (directeur International Campaign for Tibet Europe), Richard Gere (voorzitter ICT) en John Ackerly (directeur ICT Washington).

Tsering Jampa (directeur International Campaign for Tibet Europe: "Toen we werden gebeld door de Stichting Geuzenverzet waren we ontzettend blij en opgewonden. Eerst ging ik het de hele staf vertellen. En toen ging ik twijfelen. Zou het wel waar zijn? Ik heb toen maar even teruggebeld, voor de zekerheid. Het was waar. Hier, vandaag zien we nu zoveel pers, dat is uniek. Als dat door zou gaan, komen we dichterbij vrijheid voor Tibet."

Richard Gere (voorzitter ICT): "Ons deze steun geven is niet alleen belangrijk, maar ook moedig. Er zijn mensen zat die achter ons staan, maar het komt zelden voor dat die steun in het openbaar uitgesproken wordt. En dat is belangrijk. Als er niets gebeurt, is de Tibetaanse cultuur gedoemd te verdwijnen. En er is geen andere cultuur bewaard gebleven die zo oud en nog steeds zo vitaal is. Communisme, kapitalisme, alle systemen die op enige manier gebaseerd zijn op uitbuiting, zullen uiteindelijk verdwijnen. Waar ik hartstochtelijk in geloof, is een systeem van echt samenleven: 'jouw geluk is mijn geluk, jouw lijden is mijn lijden.' De Tibetaanse cultuur is een experiment, een experiment van het hoofd en het hart: we zijn allen familie van elkaar".

John Ackerly (directeur ICT Washington): "Het is zeker een eer, en een erkenning, voor de beweging van geweldloosheid, waarvan we deel uitmaken. We hebben het Verzetsmuseum bezocht, en gezien dat er veel parallellen zijn tussen de bezettingsperiode in Nederland en die van Tibet; dat de bezetter de regering, de media, het onderwijs, etcetera overneemt; dat je in je eigen land tegen de bezetter zijn taal moet spreken; dat je gehoorzaam moet zijn, vernederd wordt.

Als ICT richten we onze strategie op politiek en economie. We zouden graag zien dat de EU en de VS samen op zouden trekken als het om Tibet gaat. Dat kan ook; wij zijn ervan overtuigd dat goede economische betrekkingen met China samen kunnen gaan met steun voor de Tibetanen. Op dit moment probeert ICT drie dingen te doen: bij overheden steun te krijgen voor onderhandelingen tussen China en de Dalai Lama, staatshoofden de Dalai Lama officieel te laten ontvangen, en de EU het wapenembargo tegen China voorlopig niet te laten opheffen."

Uitreiking
Lodi Gyari, speciale afgezant van de Dalai Lama en vice-voorzitter van ICT, neemt de penning in ontvangst op zaterdag 12 maart in de Grote Kerk te Vlaardingen.
Wim Deetman, burgemeester van Den Haag ('internationale stad voor recht en vrede') en voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, reikt de penning uit.
Richard Gere, voorzitter van ICT, zal een dankwoord spreken. De stichting Geuzenverzet 1940-1945 kent de penning toe aan ICT voor haar consequente geweldloze inzet voor een democratisch Tibet en voor het bevorderen van de mensenrechten van het Tibetaanse volk.

Kijk voor meer informatie in de rechterkolom. Zie het origineel