AutoRai

Gardemeister breidt Fordâs puntenrecord verder uit in Mexico

(14-3-2005)

BP-Ford World Rally Team rijders Toni Gardemeister en Jakke Honkanen zijn vandaag als zesde gefinisht tijdens de Corona Rally Mexico en hebben daarmee het record aantal opeenvolgende puntenfinishes met de Focus RS World Rally car op 47 gebracht. De Finnen behielden hun 100 procent puntenklassering van dit FIA Wereldkampioenschap Rally seizoen en brachten het BP-Ford team zo opnieuw een stap dichter bij de magische grens van 50 opeenvolgende puntenfinishes. Een record dat werd ingezet met de Monte Carlo Rally van 2002.

Deze derde ronde van in totaal 16 rallies was de eerste rally van het seizoen die geheel op gravel werd verreden. De rally, die werd gekenmerkt door snelle en onverharde wegen rondom de rallybasis in León, 400 kilometer ten noorden van Mexico City, bleek zwaar voor zowel mens als materiaal en slechts enkele coureurs wisten uit de problemen te blijven tijdens de 14 klassementsproeven over een afstand van in totaal 355,97 kilometer.

Een stralende zon bracht de temperatuur tot 28ºC en trok daarmee grote bezoekersaantallen naar de proeven. Het was de hoogst gelegen rally van het seizoen, met een absolute hoogte van 2.737 meter, en de verwachting was dat de ijle lucht het vermogen van de auto's met bijna 30 procent zou beperken. De combinatie van hoge temperaturen en de hoogte had grote invloed op de remmen, bij veel equipes resulterend in het feit dat het rempedaal tijdens de langere proeven vaak plat op de bodem werd getrapt.

Gardemeister vocht tijdens de drie dagen tellende rally tegen een zware griep. De 29-jarige coureur had daardoor moeite om in zijn ritme te komen op de vloeiende proeven, die op een aantal punten uiterst glad bleken vanwege het losse gravel op de wegen. Ondanks dat wist Gardemeister met zijn Castrol Focus RS na de eerste twee dagen beslag te leggen op een vierde plek.

Vandaag ging het gevecht om die vierde plek tussen de BP-Ford coureur, Harri Rovanperä en een zwaar aandringende Sebastien Loeb. Gardemeister begon de 44,39 kilometer tellende laatste proef, de langste van het seizoen, met een achterstand van slechts 1,5 seconde op Rovanperä. Hij slaagde er echter niet in op zijn landgenoot in te lopen en eindigde de rally uiteindelijk met een verschil van 7,5 seconden. Loeb noteerde een toptijd, passeerde de twee rivalen en eindigde als vierde. Dankzij dit resultaat staat BP-Ford nu tweede in het constructeurs-kampioenschap en bezet Gardemeister de derde plaats in het rijdersklassement.

"Ik kon vandaag echt niet sneller, ik ben voluit gegaan," verklaarde Gardemeister. "Ik ben ietwat teleurgesteld met het resultaat maar wel blij dat we in de punten zijn geëindigd. Ik heb op de eerste dag wat foutjes gemaakt en ik vermoed dat die me uiteindelijk enkele plaatsen hebben gekost. Gisteren voelde de auto niet helemaal lekker aan, maar de Focus heeft zich tijdens deze moeilijke en zware rally een sterke en betrouwbare auto getoond."

Antony Warmbold en Michael Orr finishten als zevende in een privé Focus RS, waarmee ze Gilles Panizzi na een uiterst spannende laatste proef met slechts 0,7 seconde het nakijken gaven. Het was het beste resultaat uit de carrière van de Duitser en betekende de eerste wereldkampioenschappunten voor Orr. "Ik wist dat het er om zou spannen, want ons team stuurde ons de sectortijden van Panizzi telkens door tijdens de laatste proef. Maar ik had geen idee dat het zo krap zou worden," aldus Warmbold. "Ik heb voor te zachte banden gekozen waardoor de grip te wensen over liet, maar ik ben erg tevreden met het resultaat. Ik heb enkele goede tijden kunnen noteren vergeleken met de andere Focus rijders."

BP-Ford coureurs Roman Kresta en Jan Mozný vielen gisteren vanaf een zesde plek uit nadat de wielophanging van hun auto beschadigd raakte. De Spanjaarden Dani Solà en Xavier Amigo moesten hun vijfde plaats gisteren opgeven nadat een crash met hun Focus RS hen noopte de strijd vroegtijdig te staken.

BP-Ford team director Malcolm Wilson: "Ik ben blij dat Ford er in is geslaagd haar puntenrecord tijdens deze moeilijke rally te handhaven, maar tegelijkertijd ben ik teleurgesteld dat Toni zijn vierde plek niet vast heeft kunnen houden. Het was voor Toni zijn eerste rally in Mexico en hij heeft tijdens dit zware evenement veel ervaring op kunnen doen. Roman heeft een goed resultaat laten zien. Ook hij maakte zijn debuut in Mexico en met zijn nieuwe navigator heeft hij veelbelovende tijden op de klokken gezet."

Volgende ronde
Voor het BP-Ford Rally team volgt nu de langste reis van het seizoen voor ronde vier, volgende maand. Auckland vormt het centrum voor de volgende gravel rally, de Rally van Nieuw Zeeland, van 7 t/m 10 april.

Eindklassement

1. P Solberg/P Mills Subaru Impreza 3u 41min 06,2sec
2. M Grönholm/T Rautiainen Peugeot 307 3u 41min 40,7sec
3. M Märtin/M Park Peugeot 307 3u 42min 44,5sec
4. S Loeb/D Elena Citroën Xsara 3u 44min 57,3sec
5. H Rovanperä/R Pietilainen Mitsubishi Lancer 3u 45min 04,3sec
6. T Gardemeister/J Honkanen Ford Focus RS 3u 45min 11,8sec
7. A Warmbold/M Orr Ford Focus RS 3u 47min 07,2sec
8. G Panizzi/H Panizzi Mitsubishi Lancer 3u 47min 07,9sec
9. A Schwarz/K Wicha Skoda Fabia 3u 49min 11,5sec
10 X Pons/O Julia Peugeot 206 3u 59min 55,2sec FIA World Rally Championship (na ronde 3 van 16) Rijders

1. P Solberg 20 punten

2. M Märtin 19 punten

3. T Gardemeister 17 punten

4. S Loeb 15 punten

5. M Grönholm 12 punten

6. H Rovanperä 11 punten
Fabrikanten

1. Peugeot 31 punten

2. Ford 23 punten

3. Mitsubishi 23 punten

4. Subaru 20 punten

5. Citroën 16 punten

6. Skoda 4 punten