FNV BOUW

FNV Bouw wijst SER-plan nieuwe WW af

De bondsraad wijst de zogenaamde witte versie van het SER-advies over de vorming van de nieuwe WW af. Het plan is nauwelijks beter dan de oorspronkelijke kabinetsplannen. Om te beginnen erkent FNV Bouw niet de noodzaak om een vijfde van de WW-uitkeringen te schrappen. Instemming met een SER-advies zou hooguit kunnen gebeuren wanneer in dat SER-advies de pijn eerlijk wordt verdeeld. In het nu voorliggende plan is dat niet het geval. Op drie punten eist FNV Bouw verbetering.
Ten eerste: de bestaande wekeneis (26 uit 39 weken) moet in stand blijven. Dertig uit 40 weken is onbespreekbaar. Ten tweede: de opbouw naar een WW-duur van meer dan drie maanden moet sneller plaatsvinden. In het SER-voorstel begint een langere WW-duur pas na vier jaar werk, en zit iedereen voor die tijd op drie maanden.
Ten derde: FNV Bouw ziet van een sectorale aanpak van de nieuwe WW te weinig terug. Laat de sector zelf de regie van de regeling in handen nemen. Preventie en reïntegratie kan beter geregeld worden in de sector. Dat werkt efficiënter dan de UWV-aanpak. Wie heeft immers de meeste specifieke kennis over de sector? Bovendien hoef je de premies in de sector niet, zoals nu, mee te rekenen met het financieringstekort. Het is belachelijk dat, zoals nu, de werkloosheidspremies van werkgevers en werknemers worden gebruikt voor belastingmaatregelen.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kun u bellen met voorlichter Ivan Bartholomeus, 0651084392

14 mrt 05 20:25