Gemeente Culemborg

Team Communicatie
Ridderstraat 250
4101 BK Culemborg
Telefoon 0345 ­ 477720/477721

PERSBERICHT Culemborg, 10 maart 2005

Onderzoek naar platte daken

In 2003 heeft de minister van Volksgezondheid, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) een brief gestuurd naar alle gemeentes en een groot aantal bedrijven. Aanleiding hiervoor was een onderzoek waaruit blijkt dat bij gebouwen met een lichte, platte dakconstructie een gevaarlijke situatie kan ontstaan bij zeer hevige regenval. De gemeente Culemborg heeft naar aanleiding hiervan een inventarisatie uitgevoerd naar alle gemeentelijke gebouwen en de gebouwen waar de gemeente voor verantwoordelijk is. Uit deze inventarisatie is gebleken dat zolang de daken worden schoongehouden en de afvoeren goed functioneren de risico's op instorting bij lichte platte daken niet zodanig groot zijn, dat snel actie moet worden ondernomen. Om eventuele risico's uit te sluiten laat de gemeente de daken van deze gebouwen echter regelmatig controleren op mogelijke verstopping van de waterafvoeren.
Daarnaast heeft de gemeente een globale inspectie uitgevoerd naar de kans op instorting van platte daken op het bedrijventerrein Pavijen in Culemborg. Uit dit onderzoek kan worden geconcludeerd, dat een klein aantal gebouwen als risicopand kan worden aangemerkt, mocht het water als gevolg van verstopping van (alle) afvoeren niet afgevoerd kunnen worden (wateraccumulatie). De gemeente gaat de eigenaren van deze risicovolle panden nogmaals via een brief aan hun eigen verantwoordelijkheid op dit gebied herinneren. Tot slot controleert de gemeente bij het aanvragen van bouwvergunningen voor gebouwen met platte daken alsmede tijdens de bouw of alle noodzakelijke voorzieningen wel worden aangebracht.
Lichte platte daken zijn daken die bestaan uit stalen dakplaten op een stalen draagconstructie. Indien deze gebouwen aan de bouwregelgeving voldoen kunnen deze constructies zeer zware regenval zeker doorstaan. Het blijkt dat instorting of verzakking vrijwel altijd het gevolg is van een combinatie van fouten die hun oorsprong hebben in de ontwerp, uitvoerings en / of gebruiksfase van een gebouw. Als bijvoorbeeld de regenwaterafvoer op deze daken niet optimaal werkt, is de constructie mogelijk niet bestand tegen een opeenhoping van water op dergelijke daken. Daken storten lang niet altijd volledig in: vaak verzakken ze deels, of er valt een gat in het dak. Ongeveer 80% van de instortingen of verzakkingen treedt op in de maanden juli tot en met oktober. Naar verwachting zijn er landelijk duizenden gebouwen met een licht, plat dak. Het instorten van enkele van deze daken in Noord Holland en NoordBrabant in de zomer van 2002 is voor de VROMinspectie aanleiding geweest een onderzoek te starten.