OOMT

Tweewielertechnicus van het Jaar bekend

Persbericht
Onder embargo tot maandag 14 maart 21.00 uur

Tweewielertechnicus van het Jaar bekend

De verkiezing Tweewielertechnicus van het Jaar 2005 is gewonnen door Anton van Zee van Fietswereld Holten voor de categorie Fiets. Als beste scooter-/bromfietstechnicus kwam André Arends, werkzaam bij André Arends Scooters & Brommers (Kesteren), uit de bus. De verkiezing wordt mogelijk gemaakt door Stichting OOMT en heeft tot doel het tweewielervak te promoten en technici de kans te bieden hun kwaliteit te meten.

Stimulans
De verkiezing Tweewielertechnicus van het Jaar is een stimulans voor de tweewielerbranche. Ank Naerebout, voorzitter van Stichting OOMT: De wedstrijd laat zien dat de tweewielertechniek zich in sneltreinvaart ontwikkelt en hoe veelzijdig het tweewielervak is. Fiets- en bromfietstechnici doen heel wat meer dan banden plakken en lampjes vervangen! Met de verkiezing willen we bijdragen aan de beroepstrots in de branche en benadrukken hoe mooi en interessant het werk van een tweewielertechnicus is.
Daarnaast kunnen technici tijdens de verkiezing hun kwaliteit meten. Wat weet ik en kan ik en waar sta ik ten opzichte van collegas? Dat maakt de wedstrijd tot een spannend en motiverend evenement.

Technici meer gespecialiseerd
De deelnemers hebben in januari een theorietoets afgelegd. Op basis daarvan zijn de vijf beste fiets- en bromfietstechnici doorgegaan naar de praktijkfinale. Deze vond plaats op 4 en 5 maart tijdens de Uit en Actief-beurs in de Utrechtse Jaarbeurs.

Henk Endeman, als adviseur van Innovam betrokken bij de organisatie: Tijdens de finale werd duidelijk dat er in de tweewielerbranche steeds meer specialisten komen en minder allround technici. Dat zie je aan de wisselende scores: deelnemers scoren op de ene praktijkopdracht bijzonder hoog en op de andere opdracht beduidend minder. Het algemene niveau was echter redelijk tot goed, dus we kunnen spreken van een geslaagde finale.
De verkiezing had dit jaar een aantal nieuwe elementen. Bij de theorietoets was een gedeelte onderdelen- en gereedschapsherkenning toegevoegd. Kandidaten moesten deze materialen vanaf een foto herkennen en benoemen. Daarnaast waren er vragen over techniek, arbo en milieu en het omgaan met klanten.
Bij de praktijkfinale moest men, naast veelvoorkomende klussen, voor het eerst een diagnoseopdracht en een specialistische opdracht uitvoeren. Voor de bromfietstechnici lag de specialistische opdracht op het gebied van viertaktmotoren. De fietstechnici werd gevraagd een voorvork van een dure fiets te reviseren.

Klaas van Marle, jurylid voor de bromfietstechnici: De niveauverschillen waren klein. De finalisten hadden behoorlijk wat kwaliteit in huis, het kwam aan op de finesses van het vak. De beroepstrots die de verkiezing wil uitstralen is daarmee op zijn plaats.

Bunnik, 14 maart 2005

Noot voor redactie,