FNV BOUW

6000 dakdekkers krijgen volledig vroegpensioen

De ongeveer 6000 dakdekkers in Nederland kunnen na 40 jaar werken op hun 60e jaar met vroegpensioen tegen 70 procent van het middelloon. Dat zijn FNV Bouw, Hout- en Bouwbond CNV en werkgeversorganisatie Vebidak overeengekomen in een nieuwe CAO voor het bitumineuze dakdekkersbedrijf. De uittredingsregeling bestaat uit een ouderdomspensioen dat op de leeftijd van 61 jaar en 2 maanden ingaat. Daaraan vooraf gaan 14 maanden 'levensloop'. Wie niet de volle 40 jaar in de sector werkt maar daar wel tussen 1 september 2005 en 1 april 2006 werkzaam is, komt in aanmerking voor de 'aanvullingsregeling'. Die dekt financieel de niet-gewerkte jaren volledig af. De premies worden net als nu voor de helft door de werkgevers en voor de andere helft door de werknemers gedragen.

De nieuwe CAO loopt tot 1 januari 2006 en telt twee loonsverhogingen:
0,35 procent op 1 juli en nog eens 0,35 procent op 31 december. Dit nadat de dakdekkers vorig jaar in totaal 2,5 procent structurele loonsverhoging ontvingen; hun CAO was vóór het Najaarsakkoord van eind 2003 tot stand gekomen.
In de nieuwe CAO Bikudak (bitumineuze en kunststoffen dakdekkingsbedrijven) is verder afgesproken dat werkgevers bij het inhuren van tijdelijk personeel, ook uit het buitenland, altijd de CAO toepassen. Ze zijn verplicht dit inhuren te melden, zodat de sector kan controleren of de CAO wordt gevolgd. Daarnaast wordt 'randarbeid' voortaan betaald volgens een nieuwe loonschaal in de CAO. Tot nu toe viel veel werk buiten de werkingssfeer van deze CAO. Weghalen van grit, slopen van het oude dak, aansjouwen van dakrollen en opperen: dat behoort nu ook tot de CAO Bikudak.

VOOR DE REDACTIE,