Stadsdeel Zeeburg

Persbericht 14-03-'05: Plannen Vrouwencentrum voor Werk en Opleiding goedgekeurd

De stadsdeelraad is akkoord met de plannen om een Vrouwencentrum voor Werk en Opleiding te starten. Hiermee is de komst van het Vrouwencentrum, ook wel een vrouwen empowerment centrum genoemd, een feit.

Verborgen arbeidspotentieel
Met het Vrouwencentrum richt het dagelijks bestuur zich op de vrouwen die cliënt zijn bij het DWI of het UWV en op het verborgen arbeidspotentieel in Zeeburg. Dit verborgen arbeidspotentieel zit voornamelijk bij de vrouwen, waarbij geen of onvoldoende startkwalificaties één van de belangrijkste oorzaken is. Ook kan deze achterstand veroorzaakt zijn doordat een deel van de vrouwen belast is met zorgtaken voor kinderen en andere familieleden, waardoor zij de weg naar werk en opleiding moeilijker vinden. Het dagelijks bestuur wil dit verborgen arbeidspotentieel een extra impuls geven en de sociaal economische positie van de vrouwen in Zeeburg verbeteren. Het Vrouwencentrum is een middel om dit te kunnen bereiken. Het wordt een nieuwe voorziening die het huidige aanbod aanvult.

Ondersteuning met trainingen
In het centrum kunnen alle vrouwen uit Zeeburg terecht die ondersteuning willen bij het vinden van werk of opleiding. De trainingen die gegeven worden zullen gericht zijn op de participatie, arbeidsmarkttoeleiding en bevordering van de sociaal economische positie van de vrouwen. Er zal op individueel niveau naar de vrouwen gekeken worden. Dit kan bestaan uit gerichte taalopleidingen, sollicitatietrainingen, beroepenoriëntatie, werkervaringsplaatsen et cetera.

Een externe organisatie wordt verantwoordelijk voor de invulling en uitvoering van het programma. Deze organisatie wordt geworven via een openbare Europese aanbesteding. De aanbesteding zal naar verwachting medio mei worden uitgeschreven.

Gerardus Majellakerk
Een geschikt pand, waar het centrum zich kan vestigen, is gevonden in de Gerardus Majellakerk aan het Ambonplein. Het streven is om het centrum in september 2005 te openen.

De vrouwen worden vanaf het begin betrokken bij het centrum. Zo kunnen zij door middel van een prijsvraag En haar naam is. zelf bepalen welke naam het centrum krijgt. De prijsvraag is begin maart in de buurtcentra en bij de vrouwenorganisaties in Zeeburg gelanceerd. Lees verder...