Gemeente Vlaardingen


Sport voor jongeren met een beperking
16 februari 2005

De GGD Nieuwe Waterweg Noord begint in samenwerking met het Sportservicebureau van de gemeente een project om jongeren van twintig tot dertig jaar met een chronische aandoening of lichamelijke beperking in beweging te krijgen. Jongeren die tot de doelgroep behoren worden gevraagd op 14 maart deel te nemen aan een gesprek over sport. Tijdens deze bijeenkomst zal ook de Vlaardingse handbiker John Vink, in 2004 derde in de marathon van New York, komen vertellen over zijn sportervaringen.

Deelnemen aan sport- en bewegingsactiviteiten is belangrijk, gezond en nog leuk ook. Dat geldt voor iedereen, maar zeker voor mensen met een chronische aandoening of een lichamelijke beperking. Toch blijken juist deze mensen minder dan anderen aan sport te doen.

Afstemmen

Mensen met een beperking kunnen belemmeringen ondervinden bij het sporten en het reguliere sportaanbod is meestal niet op deelname van deze mensen afgestemd. Veel sportactiviteiten kunnen echter met wat hulpmiddelen en aanpassingen van het trainingsprogramma voor hen geschikt worden gemaakt. Om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen is meer inzicht nodig in de wensen en behoeften van de mensen uit de betreffende groep jongeren en in de belemmeringen die zij ervaren als zij aan sport willen doen. Op basis van dit inzicht kunnen de sportverenigingen benaderd worden met de vraag hun aanbod hierop beter af te stemmen.

In gesprek

Om achter de wensen en behoeften van de jongeren te komen gaan de GGD en de gemeente gesprek met hen. De GGD en de gemeente zijn op zoek naar jongeren met een beperking tussen de twintig en dertig jaar die aan dit gesprek deel willen nemen. Als deze methode een goed beeld geeft van de wensen, behoeften en belemmeringen bij de doelgroep, zal de organisatie overwegen om in een later stadium dezelfde aanpak te gebruiken voor jongeren van dertien tot twintig jaar.

Meedoen

Jongeren van twintig tot dertig jaar die mee willen doen zijn welkom op 14 maart in het Visserijmuseum om 19.15 uur. Er is een reiskostenvergoeding beschikbaar. Voor meer informatie en aanmeldingen kan men terecht bij het Sportservicebureau, Max van der Does, telefoon (010) 248 45 75, e-mail: max.vander.does@vlaardingen.nl of bij de GGD Nieuwe Waterweg Noord, Ans van der Houwen, telefoon (010) 248 80 45, e-mail a.v.d.houwen@ggdnwn.nl. Snelle aanmelders maken kans op een gratis MP3-speler!