Ingezonden persbericht


Medio Maart op BBC One en Two:

Twaalf meter hoge watermuur raakt Engeland

en jonge scriptschrijver maakt verrassend tv-drama

maart 2005

BRIEF ENCOUNTERS - TED

MAANDAG 14 MAART, 16.10 UUR - BBC ONE

Keith Baron speelt in Ted de hoofdrol als sympathieke komiek. Ted komt uit een arbeidersmilieu, is heetgebakerd en sociabel en moet altijd in het middelpunt van de belangstelling staan. Hij heeft echter betere tijden gekend. Hij verschilt enorm met zijn ambitieuze en tamelijk humorloze zoon Daniel, die in z'n werk steeds succesvoller wordt. Het contact tussen vader en zoon is dan ook geforceerd. Op zijn verjaardag gaat Ted - onaangekondigd en niet uitgenodigd - naar een etentje dat zijn zoon organiseert. Daardoor ontketent hij een explosieve en verrassende keten van gebeurtenissen. Dat dwingt vader en zoon hun relatie in een heel nieuw licht te zien.

Het doel van Brief Encounters is nieuwe schrijvers de kans te geven hun script te ontwikkelen met behulp van ervaren mentors. Ted is geschreven door Elizabeth Heery met de hulp van Andrew Davies (Pride And Prejudice). De opnames vonden plaats rond Birmingham.

TIMEWATCH - THE KILLER WAVE OF 1607

VRIJDAG 18 MAART, 22.00 UUR, BBC TWO

Onheil sloeg toe aan de westkust van Brittannië in 1607. Ooggetuigen omschreven datgene wat zij op zee zagen als vreemd en beangstigend. Het was alsof 'miljoenen pijlen tegelijkertijd werden afgeschoten..."

Wat de godvrezende boeren van Bristol zagen, was een twaalf meter hoge muur van water. Hij glinsterde in de januarizon en rolde sneller dan de galop van een paard in hun richting. Deze watergolf zou zo'n tweeduizend levens vernietigen en het was de enige opgetekende middeleeuwse tsunami.

Geoloog Simon Haslett en de Australische tsunami-expert Ted Bryant werken samen om de ramp van 1607 begrijpelijk te maken. Brittannië had geen vastgelegde geschiedenis van geologische instabiliteit. Toch kan het zijn - hoe onwaarschijnlijk het ook lijkt - dat het middeleeuwse Brittannië leed aan de effecten van een massieve tsunami.

De golf sloeg met zoveel geweld tegen de kust, dat de kustlijn erdoor veranderde. Honderden vierkante mijlen land waren verdwenen en vele dorpen werden verwoest. Maar opmerkelijk genoeg werd deze natuurramp, de ergste die ooit in Brittannië plaatsvond, door de tijd heen vergeten.

----------
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met (