Openbare Bibliotheek Oss

Persbericht, februari 2005

BOEKENWEEK 2005:

Schrijfster Rosita Steenbeek in Oss

Op uitnodiging van de Bibliotheek Oss en Boekhandel Derijks is schrijfster Rosita Steenbeek te gast in Zaal De Linck, ingang Muzelinck, in Oss. Op maandag 14 maart a.s. vertelt zij om 20.00 uur over haar romans en leest zij een aantal fragmenten voor. Geschiedenis, Italië, leven en dood lopen als een rode draad door haar werk. De toegangsprijs is 6,50; op vertoon van de VIPkaart

5,50. De avond maakt deel uit van de serie BLIKOPENER waarin bibliotheken uit het Maasland gezamenlijk hun lezingen presenteren.

Rosita Steenbeek, geboren in Utrecht in 1959, groeide op in Amersfoort. Ze studeerde af in de Nederlandse taal- en letterkunde en studeerde enige tijd theologie en klassieke talen. Ze vestigde zich in 1985 in Italië en vertaalde werk van onder andere Alberto Moravia en Susanna Tamaro. Ook schreef ze artikelen voor Vrij Nederland.

Zij kreeg internationale bekendheid met haar debuutroman De laatste vrouw (1994). In dit boek beschrijft de hoofdpersoon Suzanne haar liefde voor drie Italiaanse mannen: een Siciliaanse psychiater, een schrijver en een filmregisseur. Bij ieder van hen vindt ze andere aspecten die haar boeien. De personages van de mannen zijn gebaseerd op werkelijk bestaande mannen. Via het vertalen van Moravia en het afnemen van een interview met Fellini, is Rosita Steenbeek in contact gekomen met deze persoonlijkheden en het Siciliaanse jetset leven. Haar contact met Fellini leverde haar zelfs een kleine rol op in de film Ginger e Fred.

Haar boeken spelen zich voornamelijk af in Italië. Eindigheid, vergankelijkheid, leven en dood zijn themas die veelvuldig voorkomen in haar romans.

In Schimmenrijk (1999) raakt een Nederlandse beeldhouwster in een crisis wanneer haar vriend, een archeoloog die gespecialiseerd is in de Etrusken, plotseling sterft. Zij maakt een reis naar zijn Italiaanse geboortegrond in de hoop meer te weten te komen rondom zijn raadselachtige dood. Via een geheimzinnige wereld van grafrovers en rivierschuimers vindt ze het spoor terug naar het leven. In Thuis in Rome (2000) krijgt de lezer een unieke persoonlijke rondleiding langs plekken die de gewone reiziger niet kent. De roman Ballets Russes (2002) speelt zich af in Venetië en ook in deze roman spelen leven en dood een belangrijke rol.

Intensive care (2004) is een autobiografische roman over het sterfbed van haar vader en de gevolgen van het zeer ernstige verkeersongeval waarbij Rosita en haar moeder betrokken waren.

Rosita Steenbeek zal tijdens haar lezing op maandag 14 maart om 20.00 uur in De Linck voorlezen uit haar romans en vertellen over haar werk.

Ook biedt zij gelegenheid om boeken te laten signeren.

Toegangskaarten à 6,50 / VIPkaart 5,50 zijn te koop bij de Bibliotheek Oss en boekhandel Derijks.