Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Contactpersoon

-
Datum
14 maart 2005
Ons kenmerk
DGL05.U00659
Doorkiesnummer

-
Bijlage(n)

-
Uw kenmerk

-
Onderwerp
Verdrag Niederrhein en rampenplan

Geachte voorzitter,

Zoals toegezegd tijdens de plenaire behandeling in de Tweede Kamer op 22 februari 2005 van het voorstel van wet houdende goedkeuring van het op 29 april 2003 te Berlijn totstandgekomen Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Bondsrepubliek Duitsland inzake de uitoefening van de Luchtverkeersleiding door de Bondsrepubliek Duitsland boven Nederlands grondgebied alsmede de gevolgen van burgergebruik van de luchthaven Niederrhein op het grondgebied der Nederlanden (29 437) heb ik contact laten opnemen met de betrokken partijen om te komen tot een snelle afronding van de gewenste rampenplannen. Hierbij kan ik u informeren over de stand van zaken en de voortgang die is geboekt met betrekking tot de rampenplannen.

De luchthaven Niederrhein heeft in 2003 een "Notfallplan" opgesteld dat is goedgekeurd door de Bezirksregierung Düsseldorf. Dit plan heeft betrekking op de calamiteiten binnen het luchtvaartterrein. De brandweer oefent dagelijks de operationele inzetbaarheid.

De Kreis Kleve beschikt over een "Gefahrenabwehrplan für GroBschadensereignisse" en een "Plan für Massenanfall von Verletzten und Kranken"(MANV-Plan)". Deze plannen richten zich op de bescherming van de bevolking en bevatten maatregelen in het geval van calamiteiten in de regio. Binnen het kader van het "Gefahrenabwehrplan"heeft de Kreis Kleve op 2 maart j.l. het nu ook vastgestelde 'Sonderschutzplan Airport Niederrhein' aan de burgemeester van de gemeente Bergen doen toekomen. De Bezirksregierung Düsseldorf heeft het 'Sonderschutzplan' goedgekeurd en aangegeven dat het voldoet aan de wet voor brandbeveiliging en hulpverlening van Nordrhein-Westfalen ("Gesetz über den Feuerschutz und die Hilfeleistung NRW").

Op 8 maart j.l. heeft overleg plaatsgevonden over de ontwerp-overeenkomst tussen de Kreis Kleve en de gemeente Bergen over grensoverschrijdende samenwerking in het geval van een vliegtuigongeluk op de luchthaven Niederrhein of in de omgeving van de luchthaven ("entwurf-Vereinbarung zwischen dem deutschen Kreis Kleve und der niederländischen Gemeinde Bergen über eine grenzüberschreitende nachbarschaftliche Zusammenarbeit bei einem Flugzeugunglück auf dem Airport Niederrhein oder in der näheren Umgebung des Flughafens"). De gemeente Bergen heeft gevraagd de ontwerp-overeenkomst aan te passen zodat deze zowel toeziet op het door de gemeente Bergen eerder vastgestelde "Rampbestrijdingsplan vliegtuigongevallen gemeente Bergen", als op het voornoemde "Sonderschutzplan". Kreis Kleve zal hierop uiterlijk binnen één of twee weken reageren.

De burgemeester van de gemeente Bergen neemt contact op met de Landrat van de Kreis Kleve om een afspraak te maken voor ondertekening van voornoemde overeenkomst tussen de Kreis Kleve en gemeente Bergen. Het is de bedoeling dat dit voor 9 april 2005 gaat plaatsvinden. Op 9 april 2005 is een "ICAO emergency oefening" gepland, waaraan ook de brandweer van de gemeente Bergen zal deelnemen. Op 14 december 2004 nam deze brandweer ook deel aan een brandweeroefening op de luchthaven Niederrhein.

Momenteel wordt aldus door betrokken partijen met voortvarendheid invulling gegeven aan het afronden van de gewenste rampenplannen. Ik verwacht dat op korte termijn de benodigde handtekeningen zullen worden gezet. Zodra dit een feit is, verzoek ik u het ratificatieproces af te ronden.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

mw drs M.H. Schultz van Haegen