Ziekenhuis St. Jansdal Harderwijk


Overhandiging reanimatiepoppen persbericht

Harderwijk, 14 maart 2005

Vrienden St Jansdal schenken reanimatiepoppen

St Jansdal pioniers bij kinderreanimatie

Slangetjes, naalden, computers en heel veel handelingen in een korte tijd. En daar midden tussenin een klein "high-tech" babypopje. Zelfs als is het een demonstratie, de concentratie en spanning van het reanimatieteam zijn voelbaar voor het publiek. Dankzij giften aan de Stichting Vrienden van het St Jansdal beschikt het ziekenhuis St Jansdal nu over de meest geavanceerde baby-oefenpop voor de reanimatietraining van verplegend personeel. Gelijkertijd werd ook een junior- en volwassen reanimatiepop overhandigd.

Training
De geschonken reanimatiepoppen maken deel uit van een speciaal trainingsprogramma voor verpleegkundigen en andere betrokken partijen in het ziekenhuis St Jansdal die te maken krijgen met de behandeling van zeer ernstig zieke kinderen van pasgeboren tot acht jaar oud. Doel van deze opleiding is het aanleren van een vaststaande reanimatietechniek, waardoor beter gereageerd kan worden op bijvoorbeeld de kinderarts. De zogenaamde PALS-groep (Paediatric Advanced Live Support) heeft in de afgelopen periode al 125 verpleegkundigen in het St Jansdal deze zeer geavanceerde kinderreanimatietraining gegeven. De PALS-groep bestaat uit vertegenwoordigers van afdelingen in het ziekenhuis die met zeer ernstig zieke kinderen te maken krijgen. Dit zijn de kinderafdeling, kraamafdeling, anesthesie, OK, Spoedeisende Hulp, Intensive Care en de spoedartsen.

Eerste opvang essentieel
"De eerste opvang van ernstig zieke kinderen is van het grootste belang. Als een jong kind niet meer ademt moet onmiddellijk gereageerd worden. Is het patiëntje stabiel, dan wordt meestal voor verdere behandeling doorverwezen naar een academisch ziekenhuis. Maar die eerste minuten in ons ziekenhuis bepalen wel hoe succesvol de rest van de behandeling zal zijn", aldus kinderarts John Hagendoorn. "Gemiddeld vinden er in het St Jansdal zes kinderreanimaties per jaar plaats. Dat is erg weinig en routine kan alleen opgebouwd worden door veel te oefenen. De uniforme aanpak maakt dat er juist bij panieksituaties volgens een vast patroon gewerkt wordt. Als een baby of zeer jong kind bij een reanimatie toch overlijdt, kan dat tot schuldgevoel lijden. De duidelijke structuur en volgorde van handelen neemt dan de mogelijke onzekerheid bij verpleegkundigen weg. Is aan alle voorschriften voldaan, dan is het de betrokkenen niet te verwijten en daardoor makkelijker te accepteren".

Pioniers
Coördinator van de PALS-groep is Frans Kiesewetter. Als hoofd van de afdeling Intensieve Zorg is hij nauw betrokken bij deze opleiding. "We hebben in feite voor Nederland het wiel uitgevonden", zegt Kiesewetter. Ziekenhuis St Jansdal is één van de pioniers op het gebied van zuigelingen- en kinderreanimatietraining. De training werd oorspronkelijk ontwikkeld in Engeland. Vervolgens is de vertaalslag gemaakt naar de eigen situatie in het St Jansdal. Inmiddels zijn er al contacten met andere ziekenhuizen voor overdracht van informatie.

Reanimatiepoppen
Voor het succesvol geven van deze scholing was de aanschaf van geavanceerde baby- en kinderreanimatiepoppen een voorwaarde. Hiervoor waren echter geen reguliere budgetten van het ziekenhuis zelf beschikbaar. De Stichting Vrienden van het St Jansdal heeft daarom medewerking verleend bij het werven van het benodigde bedrag. Hierbij kreeg zij financiële steun van B&C raamdecoratie uit Nunspeet. De opbrengst van de St Jansdal fietstocht 2003 werd eveneens voor de oefenpoppen bestemd. De leerlingen van de RSG Slingerbos uit Harderwijk droegen ook bij en fietsten een belangrijk deel van de opbrengst bij elkaar. Uiteindelijk is met de gift een bedrag van bijna 8.000 euro gemoeid.


---
///////////

STICHTING VRIENDEN VAN HET ST JANSDAL
Ziekenhuis St Jansdal
Postbus 138
3840 AC HARDERWIJK
Contactpersoon Stichting Vrienden St Jansdal: Margriet Mulder Telefoon: 0341 - 463587 (op maandag en donderdag) Fax: 0341 - 435537