Gemeente Bernheze


Tentoonstelling Internationale Samenwerking in Bernheze

Op initiatief van Stichting Kobylin uit Bernheze is in Cultureel Centrum de Pas is van 14 tot en met 20 maart de tentoonstelling Europe Works en Internationale Samenwerking Bernheze te zien. De reizende tentoonstelling zal daarna nog in Nistelrode en Heeswijk-Dinther te zien zijn.

Naast gegevens over de tien nieuwe lidstaten van de Europese Unie (in andere delen van Nederland gepresenteerd onder de naam Europe Works) biedt de tentoonstelling informatie van lokale organisaties die actief zijn op het gebied van Internationale Samenwerking. Het gedeelte over de tien nieuwe lidstaten is van de Europese Unie wil een eventueel negatief beeld van deze landen rechtzetten.

Wat is er zien?
Op de tentoonstelling worden geschiedenis, cultuur en overeenkomsten tussen de landen van de huidige Unie en van de uitgebreide Unie gepresenteerd. Ook is er specifieke aandacht voor de economie en arbeidsmigratie, die veel kleiner blijkt te zijn dan wel eens wordt beweerd.
Op uitnodiging van stichting Kobylin hebben andere lokale organisaties uit Bernheze die actief zijn op het gebied van Internationale Samenwerking de tentoonstelling aangegrepen zich te presenteren. Zo zullen de wereldwinkels uit Bernheze, stichting PEP-projecten, stichting Mumbai, stichting Lundazi Adoptieplan, stichting Mexagrico, stichting Luangwa vallei, stichting Dorpsgenoten in de Derde Wereld en stichting Ontwikkelingssamenwerking HDL zich tijdens de tentoonstelling voorstellen.

Waslijn en panelen
De tentoonstelling is in de vorm van een waslijn en panelen. Het gedeelte over de nieuwe lidstaten hangt aan waslijnen. Aan de voorste lijn hangt kleding, bedrukt met stoere taal, zogenaamde grapjes en vooroordelen. Aan de tweede lijn worden argumenten en feiten naar voren gebracht. De waslijn laat de mens zelf zien. Met deze vormgeving wil Europe Works de verbinding tussen voormalig Oost- en West-Europa benadrukken en de mens centraal stellen.

Op de panelen zullen organisaties uit Bernheze die actief zijn op het gebied van Internationale Samenwerking informatie aanbieden over hun doelstelling en werkzaamheden.

Op 14 maart opent wethouder Tuerlings deze tentoonstelling om 17.00 uur.

Tentoonstellingsdagen
De tentoonstelling Internationale Samenwerking is te zien op de volgende locaties:

· 14 tot en met 20 maart in de Pas in Heesch;
· 21 tot en met 28 maart in de Bibliotheek te Nistelrode;
· 29 maart tot en met 3 april in Gymnasium Bernrode in Heeswijk Dinther

050303 Overzicht organisaties IS.doc