PRINS CLAUS FONDS
http://www.princeclausfund.nl

Prins Claus Fonds maakt componisten Sahel Opera workshops bekend

Prins Claus Fonds maakt componisten voor eerste workshop Sahel Opera bekend

Een internationale jury heeft de vier componisten geselecteerd die aan de eerste workshop ter voorbereiding op de Sahel Opera zullen deelnemen. Dit zijn: Gôo Ba (Senegal), Ze Manel (Guinee Bissau), Tunde Jegede (Nigeria) en Nawal (Comoren). Ze nemen van 4 tot en met 15 maart deel aan de eerste workshop van het Sahel Opera project bij de dansschool L'ecole de Sables in Toubab Dialaw, Senegal. De presentaties van de componisten worden gegeven op 14 en 15 maart in het bijzijn van de internationale jury. De jury maakt dan de definitieve keuze uit de componisten op 16 maart. Het Prins Claus Fonds heeft het initiatief genomen voor de Sahel Opera: een spectaculaire operaproductie met componisten, musici, en kunstenaars uit de Sahelregio.

De componisten
De componisten/musici zijn gevraagd een 15 minuten durende compositie te maken als voorbereiding op de workshops. Naar aanleiding hiervan heeft de jury vier componisten geselecteerd: Gôo Ba (Senegal), Ze Manel (Guinee Bissau), Tunde Jegede (Nigeria) en Nawal (Comoren). Tijdens de workshops zullen zij hun composities verder uitwerken in samenwerking met een ontwerper, een choreograaf , een artistiek directeur uit de regio en musici en dansers, die zijn voorgedragen door het Prins Claus Fonds.

Internationale jury
In de internationale jury die door het Fonds is samengesteld, hebben zitting: de Kongolese musicus en componist Ray Lema; de Amerikaanse theatermaker Robert Wilson; Pierre Audi, artistiek directeur van de Nederlandse Opera en auteur Ama Ata Aidoo uit Ghana. De leiding van de jury is in handen van professor Kwabena Nketia, Prins Claus laureaat en directeur van het International Centre of African Music and Dance in Accra, Ghana.

Culturele infrastructuur: talent scouting
De Sahel Opera versterkt de culturele infrastructuur en genereert inkomsten voor organisaties en kunstenaars in de Sahelregio. Verder scout de organisatie van de Sahel Opera talent en stimuleert ze de ontwikkeling van jonge kunstenaars. Door de originele en buitengewone productie krijgen jonge Afrikaanse musici, dansers en vormgevers een kans zich te profileren en zich aan een internationaal publiek te presenteren. Bovendien zal de Sahel Opera een positief beeld van Afrika laten zien.

Achtergrond
Het idee voor de Sahel Opera is afkomstig van de erevoorzitter (1996-2002) en naamgever van het Fonds, Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Claus der Nederlanden. Prins Claus zag een opera voor zich waarin Afrikaanse musici en acteurs excelleren. De relatie tussen Europa en Afrika zal in het verhaal op kritische en humoristische wijze onder de loep worden genomen. De Sahel Opera is bij uitstek een activiteit die de relatie tussen cultuur en ontwikkeling uitdraagt.

De Postcode Loterij ondersteunt de Sahel Opera met een donatie van 1,5 miljoen euro.

Het Prins Claus Fonds heeft de coordinatie van de productie toevertrouwd aan Mettissacana, opgericht in Senegal door de Afrikaanse ontwerpster Oumou Sy.

Voor meer informatie een beeldmateriaal:

Metissacana: Michel Mavros
+ 221 69 32 699
+ 33 632517184
metissacana@metissacana.sn

of

Prins Claus Fonds
Christine Wagner, c.wagner@princeclausfund.nl
Lieke Vervoorn, l.vervoorn@princeclausfund.nl
Hoge Nieuwstraat 30
2514 EL Den Haag
Telefoon: 070 427 4303
www.sahelopera.com

ANTAL FOUTIEVE KARAKTERS: 3
FOUTIEVE REGELNUMMERS: 9 17

10 mrt 05 17:00