Gemeente Rotterdam

Nr. 11
11 maart 2005

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 14 t/m 20 maart 2005

Burgemeester Opstelten aanwezig bij doop containerschip Mondriaan Burgemeester mr. Ivo Opstelten is maandag 14 maart om 12.00 uur aanwezig bij de doop van het grootste containerschip van P&O Nedlloyd Mondriaan. Olympisch zwemkampioene Inge de Bruin doopt de 335 meter lange, bijna 43 brede en ruim 60 meter hoge containerschip Mondriaan bij de Rotterdam Terminal aan de Wilhelminakade. Twee loodsen van Smit, roeiers en het loodswezen begeleiden het schip in de ochtend vanaf de Europort (ongeveer 8.00 uur) naar het centrum van de stad. Het grote containerschip ligt afgemeerd voor café Rotterdam, in het zicht van de Erasmusbrug. (Voor meer informatie: affairs manager P&O Nedlloyd, dhr. T. P. Blankestijn, tel. 010 - 400 64 91)

Wethouder Bolsius brengt werkbezoek aan Pernis
Wethouder Lucas Bolsius (Sociale zaken, Wijken en Buitenruimte) brengt op maandag 14 maart vanaf 14.30 uur een werkbezoek aan de deelgemeente Pernis. Het werkbezoek begint op de wijksecretarie aan de Vroomstraat 14 en bestaat uit een overleg met de leden van het dagelijks bestuur over belangrijke onderwerpen die in de deelgemeente aan de orde zijn. Zaken die op de agenda staan zijn onder andere het Pernisser Park west, het metrostation Pernis, het rouwcentrum bij de begraafplaats Pernis en de stand van zaken op het gebied van het hondenpoepbeleid. Vervolgens maakt de wethouder per fiets een rondgang langs deze zaken om de uitvoering in de praktijk te bekijken. (Voor meer informatie: Wijkraad voor Pernis, Janny van Wingerden, tel. 010 - 295 48 46)

Wethouder Pastors ondertekent convenant woonruimte met toezicht Wethouder Marco Pastors (Fysieke Infrastructuur) is op maandag 14 maart vanaf 15.30 uur aanwezig bij de ondertekening van het convenant 'onzelfstandige woonruimte met woontoezicht'. De ondertekening vindt plaats in het nieuwe kantoor van Flexibel Wonen Regio Rijnmond, het gebouw Queen of the South aan de Mijnsherenlaan 5. De overeenkomst tussen gemeente Rotterdam en de Stichting Flexibel Wonen Regio Rijnmond dient om een actieve bijdrage te leveren aan bestrijding van illegale vormen van overlastgevende bewoning. De Stichting Flexibel Wonen Regio Rijnmond is opgericht door drie Rotterdamse woningcorporaties: de Nieuwe Unie, Com.wonen en PWS. Met dit initiatief wil de stichting voorzien in een professionele aanpak voor wonen op maat voor kwetsbare groepen in de samenleving. De stichting biedt door middel van woontoezicht kamerbewoners ondersteuning bij het wonen en wil op die manier tegelijkertijd de overlast voor omwonenden voorkomen. De corporaties gaan met de gemeente de verplichting aan om de komende vijf jaar gemiddeld 150 kamers per jaar op te leveren. (Voor meer informatie: Flexibel Wonen, Robert van der Wouden, tel. 06 - 20 13 18 26 of dS+V, afdeling communicatie, Janwillem Springeling, tel. 010 - 489 65 41)

Burgemeester Opstelten geeft inleiding op jaarvergadering Land- en Tuinbouw Organisatie Westland Burgemeester mr. Ivo Opstelten geeft een inleiding tijdens de jaarvergadering Land- en Tuinbouw Organisatie Westland, die gehouden wordt op maandag 14 maart om 20.30 uur in Fleuresto te Honselersdijk. Burgemeester J. van der Tak van de gemeente Westland en burgemeester Opstelten gaan tijdens de vergadering in op een aantal actuele ontwikkelingen in de regio Westland en Rotterdam. Hoe kijken beide burgemeesters aan tegen het doortrekken van de A4 en de aanleg van de Oranjetunnel. Welke ontwikkelingsmogelijkheden ontstaan er voor de glastuinbouw na aanleg van deze tunnel? En wat betekent dat voor het ondernemersklimaat in Rotterdam en het Wetsland? Ook wordt ingegaan op het belang van een goede relatie tussen de beide gemeenten t.a.v. de Main- en Greenportontwikkeling voor de regio. (Voor meer informatie: Land- en Tuinbouw Organisatie Westland, voorzitter C.L.J. Duijvestein, tel. 070 - 41 41 832)

Wethouder Geluk gastheer bij Gezinsparlement 'Samen Leven' Wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) is op dinsdag 15 maart van 19.00 uur tot 21.00 uur in de Raadzaal van het Stadhuis gastheer tijdens het Gezinsparlement 'Samen leven', dat als thema heeft Integratie. Ouders en kinderen gaan met politici debatteren over dilemma's waar zij in de praktijk tegenaan lopen. Namens de politici zijn onder anderen de kamerleden Khadija Arib, Kathleen Ferrier en gemeenteraadsleden Frans van der Hilst en Orhan Kaya aanwezig. Het jaar 2005 is door de Verenigde Naties (VN) uitgeroepen tot het Internationale Jaar van het Gezin. De Nederlandse Gezinsraad organiseert daarom een serie 'gezinsparlementen'. Doel van het gezinsparlement is overheid en politiek dichter bij de gezinnen te brengen. (Voor meer informatie: Nederlandse Gezinsraad, Suzanne de Jong, tel. 070 - 330 60 68).

Wethouder Geluk neemt Jeugdnota en nieuwkomersnota IJsselmonde in ontvangst Wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) neemt op woensdag 16 maart tussen 13.00 en 13.30 uur bij welzijnsinstelling Perspect aan de Groene tuin 281 in deelgemeente IJsselmonde de jeugdnota 'Herijking Jeugdbeleid 2004-2006" en nieuwkomersnota "Samen leven in een gevarieerd IJsselmonde" in ontvangst. Karel Jungheim en Wim de Gelder van het dagelijks bestuur van deelgemeente IJsselmonde overhandigen de nota's aan de wethouder. (Voor meer informatie: Deelgemeente IJsselmonde, Michel Janssen, tel. 010 - 479 82 59 of Drees van Gennip, tel. 010 - 479 82 35)

Wethouder Janssens opent Sportdebat De Basisschool Beweegt: Overgewicht te lijf en wethouder Van den Anker geeft reactie Wethouder Nico Janssens (o.a. Sport) leidt op woensdag 16 maart om 13.35 uur het sportdebat De Basisschool Beweegt: Overgewicht te lijf in. De middag vindt plaats in de basisschool de Kameleon aan de Carnissedreef 2-4 in Charlois. Het debat gaat over de preventieve aanpak van overgewicht bij kinderen van het basisonderwijs. Uit onderzoek is gebleken dat 19% van de 9- en 10-jarige basisonderwijsleerlingen aan overgewicht lijdt en 6% aan obesitas (vetzucht). Hoe kunnen kinderen, ouders. leerkrachten en deskundigen helpen bij het terugdringen van overgewicht op de basisscholen? Wethouder Marianne van den Anker (o.a. Volksgezondheid) geeft om 17.00 uur haar reactie op de onderzoeksfeiten die eerder in de middag zijn gepresenteerd. Het Sportdebat maakt deel uit een serie van vijf debatten, die in het kader van het Sportjaar 2005 worden georganiseerd, in opdracht van het projectbureau Sportjaar 2005. (Voor meet informatie: Het Portaal, Machiel van Opstal, tel. 010 - 270 94 65)

Wethouder Van den Anker reikt inburgeringcertificaten uit Wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) reikt op woensdag 16 maart van 14.00 tot 15.30 uur inburgeringcertificaten uit aan nieuwkomers die hun inburgeringtraject hebben afgerond. De certificaatuitreiking vindt plaats in de Burgerzaal van het stadhuis en vormt een onderdeel van het inburgeringtraject. Het traject bestaat naast het leren van de Nederlandse taal ook uit beroepenoriëntatie en maatschappelijke oriëntatie. De bijeenkomst dient als stimulans voor de inburgeraar om de kennismaking met de Nederlandse maatschappij voort te zetten en is daarnaast ook een blijk van waardering van de gemeente Rotterdam. (Voor meer informatie: Afdeling Communicatie SoZaWe, Emmy Vallen, tel: 010 - 453 39 74)

Wethouder Geluk en Arjan Erkel spreken tijdens publieke Islamdebat voor jongeren Wethouder Leonard Geluk (onderwijs en integratie) opent op woensdag 16 maart om 19.00 uur het zevende publieke islamdebat in Off_Corso aan de Kruiskade 22. Arjan Erkel geeft aansluitend een toespraak. Het debat duurt tot 22.00 uur en is speciaal bedoeld voor jongeren (moslims en niet-moslims). Het debat gaat deze avond over het 'wij/zij gevoel tussen moslims en niet-moslims', 'normen en waarden' en 'kansen in het onderwijs en de economie'. De avond wordt afgewisseld met optredens van het cabaretduo 'Sjaak & Hassan' en de rappers 'DJ Saif', 'Quizz' en 'Straatsoldaten'. (Voor meer informatie: Bestuursdienst Rotterdam,
Projectbureau Sociale Integratie (PSI), Serge Lubbe, tel. 010 - 417 28 54)

Wethouder Van den Anker neemt deel aan debat:
"Onbehandelbaar verklaard"
Wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) neemt op woensdag 16 maart om 20.00 uur deel aan het debat "Onbehandelbaar verklaard". Het debat is onderdeel van een serie debatten 'Wethouders met een missie', dat plaats vindt in Arminius aan het Museumpark 3. Onder leiding van Ruben Maas gaat wethouder Van den Anker in gesprek met specialisten en ervaringsdeskundigen van de verslavingszorg over de noodzaak en wenselijkheid van een 'long stay' afdeling in Rotterdam. NRC Handelsblad en de Rotterdamse Kunststichting zijn de organisatoren. (Voor meer informatie: Rotterdamse Kunststichting, Carla Tjon, tel. 010 -433 58 33)

Burgemeester Opstelen spreekt welkomstwoord op Nationale OV te Waterdag Burgemeester mr. Ivo Opstelten spreekt op zaterdag 19 maart om 11.00 uur het welkomstwoord uit op de Nationale OV te Waterdag, die gehouden wordt op MS Prinses Maxima. Het zeewaardige schip ligt aan de Holland-Amerikade ter hoogte van het café Rotterdam. De dag heeft als motto: "Waterwegen worden snelwegen" en staat in teken van het personenvervoer over water. Ervaringen worden uitgewisseld hoe openbaar vervoer over water op een veilige manier bijdraagt aan een betrouwbare bereikbaarheid. (Voor meer informatie: Provincie Zuid Holland, dhr. H. Boots, tel. 070 - 441 65 74)

Wethouder Bolsius aanwezig bij Landelijke Aangifte Dag Wethouder Lucas Bolsius (Sociale zaken, Wijken en Buitenruimte) is op zaterdag 19 maart vanaf 12.00 uur aanwezig bij de Landelijke Aangifte Dag in het stadhuis aan de Coolsingel. Tijdens de Landelijke Aangifte Dag assisteert de Stichting Belastingwinkel Rotterdam (SBR) van de Erasmus Universiteit Rotterdam burgers en bedrijven bij het invullen van hun aangifte. Voorafgaand aan de hulp bij belastingaangifte wordt een symposium georganiseerd. Het thema dat tijdens het congres centraal staat is 'De fiscale redzaamheid van de buurtondernemer'. De staatssecretaris van Financiën, Joop Wijn treedt hierbij op als spreker. (Voor meer informatie: Stichting Belastingwinkel Rotterdam, Emile Poot, tel. 06 - 24 11 63 47)

noot voor de redactie/