Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

14 maart 2005

Stijn van der Loo beste Brabantse debutant

Samenwerkingsprijs der Brabantse Letteren gaat naar Eindhoven

De tweejaarlijkse Schrijversprijs der Brabantse Letteren is toegekend aan Stijn van der Loo. Hij kreeg de juryprijs van ¤ 5.000,-- voor zijn debuut De galvano. Van der Loo, geboren in Eindhoven, ging ook naar huis met de Publieksprijs van ¤ 1.000,--.

De Samenwerkingsprijs, eveneens ¤ 5.000,-- groot, was voor het overwegend Eindhovense samenwerkingsverband van debuutuitgeverij Opwenteling, Kosmose (expertisecentrum voor culturele diversiteit), de Schrijversschool van het Centrum voor de Kunsten Eindhoven en het Centrum voor Amateurkunst Noord-Brabant.

De Prijzen der Brabantse Letteren werden op zaterdag 12 maart uitgereikt tijdens de Literaire Debutantendag in het Chassé Theater in Breda.

De Schrijversprijs der Brabantse Letteren werd dit jaar toegekend aan de beste Brabantse debutant. De jury, bestaande uit Ilja Leonard Pfeijffer, Reinjan Mulder en Mieske van Eck, noemde het boek van Van der Loo 'een juweeltje van verbeeldingskunst' en prees de uitmuntende stijl en de uitwerking van de plot: 'Er staat geen zin teveel in het boek, wat het proza bijna tot poëzie maakt'. Volgens de jury wordt 'het goed doordachte en ingewikkelde plot bijna terloops uitgewerkt tegen de achtergrond van het opkomend fascisme, dat als een dreigend beest op de achtergrond loert. Het boek is daardoor volledig in balans en een uiting van grote literatuur'.

Ook het publiek koos De galvano als beste debuut. De afgelopen maanden konden lezers stemmen voor de Publieksprijs op een van de zes genomineerde schrijvers. Uiteindelijk won Stijn van der Loo het net van Rob Kappen (met diens 'Klein verhaal van een grote gekte') en mocht Van der Loo uit handen van gedeputeerde voor cultuur Wim Luijendijk de cheque van ¤ 1.000,-- in ontvangst nemen.

De andere genomineerden waren: Minke Douwesz (met 'Strikt'), Florette Dijkstra ('De vrouw van verf'), Arjan Visser ('De laatste dagen') en Vrouwkje Tuinman ('Vitrine').

Winnaar van de Samenwerkingsprijs der Brabantse Letteren was het project 'Ik ga op reis en ik neem mee', dat bestaat uit een schrijfwedstrijd in het Nederlands voor allochtone dichters, met daaraan gekoppeld workshops en een uitgave van een bundel met de winnende gedichten.

De jury, bestaande uit Eddi Lint, Francien Simons en Peter Dictus, toonde zich enigszins teleurgesteld over het algemene niveau van de inzendingen, maar was zeer te spreken over dit project uit Eindhoven. Het thema van het schrijfproject 'Ik ga op reis en ik neem mee' is, aldus de jury, 'zeer goed gekozen, actueel en werkt inspirerend'. Daarnaast is er sprake van 'een logische samenwerking waarbij de expertise van de betrokken organisaties slim wordt ingezet'.

Het prijzengeld moet worden ingezet om het ingediende plan te realiseren.

De integrale teksten van beide juryrapporten zijn binnenkort te vinden op: www.PrijzenDerBrabantseLetteren.TK

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Pim Franssen van LiBra: 06-27144220 of libra@pbcnb.nl Informatie over de prijzen staat op www.PrijzenDerBrabantseLetteren.TK

>