FNV

Cao-voorstellen van werkgevers slagersbranche zijn 'asociaal'

Afschaffing van toeslagen, een veertigurige werkweek zonder loonsverhoging en doorwerken tot 65 jaar. Met deze verslechteringen willen de werkgevers in de slagersbranche de cao-onderhandelingen in. Vakbondsonderhandelaar Nicole Boonstra kan de voorstellen van de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie nauwelijks serieus nemen. "Ik wil graag een fatsoenlijke cao afsluiten die recht doet aan de werknemers. Maar deze asociale voorstellen betekenen voor het personeel een inkomensachteruitgang van 5 tot 13 procent. Ik krijg bijna het idee dat de werkgevers geen cao meer willen."

De cao, waar 22 duizend werknemers onder vallen, liep vorig jaar april af. Onlangs werden de onderhandelingen heropend nadat ze enige tijd stil hadden gelegen. De voorstellen van de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie, die zowel groothandels als kleine slagers vertegenwoordigt, beloven echter niet veel goeds.

De organisatie wil de arbeidskosten terugdringen, meer mensen langer laten werken (per week en in totaal) en de arbeidsproductiviteit omhoog brengen. Hun 'rigide voorstellen' (Boonstra) houden onder meer afschaffing van alle toeslagen in: voor werken in een koude omgeving, voor overwerk, avond- en nachtwerk, en voor werken op zon- en feestdagen.

Verder moeten werknemers zonder loonsverhoging overgaan van een 38- naar een 40-urige werkweek, wil men de vut per 1 januari 2007afschaffen en vervalt de regeling voor kinderopvang.

Nicole Boonstra: "Ik ben realistisch genoeg om naar oplossingen te zoeken voor de problemen in de branche. Maar deze voorstellen zijn respectloos tegenover de werknemers."

Ze informeert maandag haar achterban per brief over de voorstellen en overlegt met kaderleden over de voortgang. Voor 12 april staat de volgende gespreksronde met de werkgevers op de agenda.