Interprovinciaal Overleg (IPO)


Kamer bezorgd over organisatie rampenbestrijding

maandag 14 maart 2005

Tijdens een algemeen overleg van op 10 maart met minister Remkes van BZK, uitte de Tweede Kamer haar zorgen over de toekomstige organisatie van de rampenbestrijding. De Kamer maakt zich vooral zorgen over de zogenoemde witte kolom (ambulancezorg, ziekenhuis etc).

VVD-kamerlid Cornielje (VVD) verwees naar het uiterst kritische rapport 'De GHORdiaanse knoop doorgehakt' van de Raad voor het Openbaar Bestuur en de Raad voor Volksgezondheid en Zorg over de organisatie van de rampenbestrijding. Cornielje gaf aan het ermee eens te zijn dat in reactie op dat rapport nu is gekozen voor één regionaal veiligheidsbestuur waar zowel politie als brandweer en ambulancezorg/acute zorg onder vallen. Maar de positie van de regionaal geneeskundig functionaris (rgf) daarin blijft onduidelijk en zou wettelijk moeten worden vastgelegd, vindt hij. Remkes voelt daar echter niets voor. Een wettelijk kader maakt van een slechte rgf niet ineens een goed functionerende functionaris, stelde hij.

Te weinig geld
Van Heteren (PvdA) en Cornielje vroegen zich ook af hoe de financiering van het gezamenlijk oefenen van politie, brandweer en ambulancezorg voor rampenbestrijding nu wordt geregeld. De beide adviesraden vinden immers dat daarvoor veel te weinig geld beschikbaar is. Volgens Remkes moeten er in 2005 eerst veldnormen komen voor rampen en oefeningen, waarna minister Hoogervorst van VWS structureel geld daarvoor beschikbaar zal stellen. Remkes liet zich niet verleiden tot uitspraken over de hoogte van die bijdrage. Daarover moet de Kamer maar in discussie met Hoogervorst, vond hij.

Wet op de ambulancezorg
Datzelfde geldt voor het wetsvoorstel Wet op de Ambulancezorg. Van Bochove (CDA) gaf expliciet aan dat zijn partij niets ziet in de beoogde marktwerking van het ambulancevervoer, omdat daardoor de continuïteit van het ambulancevervoer in gevaar dreigt te komen. "Bovendien zet het kabinet met dat wetsvoorstel provincies en gemeenten buitenspel als het gaat om het ambulancevervoer. Ze hebben echter wel zeggenschap over de andere kolommen, politie en brandweer, en uiteindelijk blijven ze daarmee in tijden van rampen ook verantwoordelijkheid houden over de derde kolom, het ambulancevervoer", zo betoogde Van Bochove. Remkes wilde gezien de afwezigheid van zijn collega Hoogervorst tijdens dit overleg niet inhoudelijk op reageren.

Meer informatie bij Ruud van Herk
Telefoonnummer (070) 888 1249
E-mail: rvherk@ipo.nl