Gemeente Leeuwarden

Derde periode Grotestedenbeleid van start

Bron: Gemeente Leeuwarden (14-03-2005) Wethouder Roel Sluiter heeft als portefeuillehouder Grotestedenbeleid vrijdagmiddag 11 maart het convenant over de derde periode van het Grotestedenbeleid (GSB) ondertekend. Het convenant levert Leeuwarden de komende vijf jaar circa EUR75 miljoen op. Sluiter zette in Den Haag samen met ministers De Graaf, Dekker en staatssecretaris Van Gennip zijn handtekening onder het document. In totaal krijgen 30 gemeenten geld uit het Grotestedenbeleid.
Onder het motto `de krachtige stad' gaat het GSB door tot en met 2009. In Leeuwarden is sinds de start van het GSB in 1995 veel veranderd: de binnenstad is opgeknapt, de werkeloosheid is verminderd en de wijkaanpak is verbeterd.

Leeuwarden heeft zich verplicht om met de beschikbare middelen concrete prestaties te leveren. Het gaat bijvoorbeeld om aantallen nieuwe woningen, hectares bedrijventerreinen, plaatsen in de maatschappelijke opvang, aanpak veelplegers en overlastveroorzakers en aanpak voortijdig schoolverlaten. enzovoort. Nog niet eerder was het GSB zo concreet. Een deel van het geld wordt ingezet om de herstructurering in de wijken Achter de Hoven/Vegelin en de Vrijheidswijk af te maken. In deze wijken vinden grootschalige ingrepen plaats in de woningvoorraad en leefomgeving, zo worden er woningen gesloopt, nieuwe woningen gebouwd en centrumvoorzieningen aangepakt.

Het Rijk en de gemeenten hebben duidelijke afspraken gemaakt over de derde periode GSB. De uitgangspunten zijn hetzelfde gebleven, maar in vergelijking met de vorige periode is de systematiek ingrijpend veranderd. Bureaucratie en overbodige regelgeving zijn verminderd en de steden hebben meer ruimte en beleidsvrijheid van het Rijk gekregen.

Het volledige Meerjarenontwikkelingsplan is beschikbaar op de website van de gemeente Leeuwarden: www.leeuwarden.nl.