Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Martijn Dambacher wint GP De Kemppion

Met 72 deelnemers was het GP De Kemppion in Eersel goed bezet. Veel deelnemers kwamen uit de regio (De Nederlandse en Belgische Kempen). Onder de deelnemers die niet uit de regio afkomstig waren, bevonden zich ook enkele topschakers. Als eerste was geplaatst GM Harmen Jonkman, gevolgd door Martijn Dambacher, de Armeense IM Mher Hovhanisian, Frank Wuts en Frans Konings.

In ronde 1 was er al de eerste verrassing: de Belg Lino Hiel won van Mher Hovhanisian, die al meteen aan de achtervolging van de andere toppers moest beginnen. In ronde 4 begon de echte strijd in de top. Frans Konings en Martijn Dambacher speelden remise, en Frank Wuts won van Harmen Jonkman. In ronde 5 verdedigde Frank Wuts zijn voorsprong met een remise tegen Frans Konings. De tussenstand na 5 ronden is dan als volgt: 1. Frank Wuts en Martijn Dambacher 4½ punt 3. Frans Konings, Harmen Jonkman, Mher Hovhanisian en Dennis Brokken 4 punt.

De strijd aan kop kreeg een definitief beeld door de overwinning van Martijn Dambacher op Frank Wuts. In de achtervolging won Frans Konings van Dennis Brokken en Harmen Jonkman pakte het volle punt tegen Mher Hovhanisian. Martijn Dambacher had dus een halfje voor op Frans Konings en Harmen Jonkman. Martijn Dambacher won op tijd in de laatste ronde van Harmen Jonkman en pakte de ongedeelde toernooioverwinning. Frans Konings nam in remisestelling geen genoegen met het halve ei, maar kreeg van de Belg Valery Maes uiteindelijk niet meer dan een lege dop. Frank Wuts deed wat hij moest doen, maar Mher Hovhanisian werd op nog een nul getrakteerd door Bart Dekker.

De eindstand:

1. Martijn Dambacher (6½)

2. Frank Wuts, Valery Maes (5½)
4. Frans Konings, Harmen Jonkman, Bart Dekker (5)

De spelers van de organiserende club De Kemppion konden geen potten breken. Lange tijd speelde Kees Rombouts in de top mee, maar na een tussenscore van 3½ uit 4 ging de kaars uit en volgden 3 nullen. Geert Brouwers en Wim van de Vondevoort bouwden het toernooi wat rustiger op, maar bleven op dezelfde eindscore steken. Uiteindelijk was het Bob Jacobs die met 4½ uit 7 de prijs van beste Kemppionner in ontvangst mocht nemen.

In groep B (elo tot 1600) wonnen Melvin Pauwels (Witte Paard Sas van Gent), Johan Wuyts (HSC Helmond) en Ron Rombouts (De Kemppion Eersel) met 5½ uit 7 het toernooi. Onderling werden de punten eerlijk verdeeld, en ieder moest onderweg nog een halfje afstaan. Op weerstandspunten mocht Melvin Pauwels de bloemen in ontvangst nemen. Voor de volledige uitslagen, zie de site van de NBSB.


---