TRIPLE P NV

Triple P: Unix verliest terrein aan Windows en Linux

PERSBERICHT

Unix verliest terrein aan Windows & Linux

Vianen, 14 maart 2005 - Traditionele UNIX-omgevingen verliezen langzaam maar zeker hun marktpositie aan Windows en Linux. De totale penetratie van bedrijven met UNIX server platformen is afgenomen van 31,2% in december 2003 tot 25,2% in januari 2005, een daling van ruim 19%. De Linux penetratie is over dezelfde periode van 5,4% naar 8,7% gestegen. De penetratie van Windows Server is voor wat betreft de 2003-versie van 1,6% naar 20,4% gestegen en voor wat betreft de 2000-versie van 41,5% naar 59,7%. De positie van Novell's Netware omgeving wordt daarentegen steeds zwakker: deze penetratie is afgenomen met ca. 18,5%. Dit blijkt uit het door Triple P in samenwerking met MarketCap uitgevoerde onderzoek 'Server & LAN Environments'. Voor dit onderzoek zijn gedurende 2004 bij ruim 10.000 bedrijven met 50 of meer werknemers interviews afgenomen.

Triple P, specialist in ICT-infrastructuur implementatie en beheer en MarketCap, specialist in market intelligence voor ICT, hebben gezamenlijk een uitgebreide marktanalyse uitgevoerd naar de ontwikkeling van server en LAN omgevingen. Bert Bouwhuis, Triple P's CTO, geeft als uitleg over de ontwikkeling: 'De opkomst van Linux in de afgelopen jaren is te begrijpen wanneer men de massale ondersteuning van dit platform door vooraanstaande leveranciers zoals HP en IBM in beschouwing neemt. Zo heeft HP in Linux een ideale oplossing gezien om klanten met een Digital Alpha omgeving gebaseerd op True64 over te zetten naar een open source platform, gebaseerd op Intel servers. HP heeft op deze manier aan een groot aantal klanten een ideaal migratiepad geboden. Ook Novell neemt de Linux ontwikkeling zeer serieus, dit bleek al uit de overname en verdere ontwikkeling van Suse bij Novell.

Uit het onderzoek blijkt verder dat praktisch alle Unix en traditionele proprietary omgevingen terrein verloren hebben. Van alle Unix omgevingen heeft Sun Solaris nog het minste ingeleverd. De penetratie van Solaris is licht gedaald (-3,6%), daar waar HP UX (-8,4%) en IBM AIX (-20,5%) toch wat meer terrein verloren hebben. Op gebied van proprietary omgevingen is VMS (Dec Vax) praktisch verdwenen en heeft de IBM OS/400 (iSeries) ca. 7,4% penetratie verloren. Alfred den Besten van MarketCap geeft aan: 'De markt is duidelijk in beweging in de richting van Itanium en Opteron processoren. Dit heeft alles te maken met het groeiend bewustzijn voor de Total Cost of Ownership (TCO). Bij TCO wordt niet alleen gekeken naar aanschaf van systemen, maar is ook nadrukkelijk aandacht voor de kosten van onderhoud en beheer van complexere server omgevingen zoals Unix en OS/400. Deze laatste twee criteria zijn tegenwoordig toch sterk bepalend bij de keuze van een platform. Echter, waar men tot medio 2003 dan al snel bij Windows Server uitkwam, daar vormt heden ten dagen Linux meer en meer een goed alternatief'.

Over MarketCap:

MarketCap is het marketingadvies en market intelligence bedrijf voor de ICT-sector in Nederland en België. MarketCap is een 'Marketing Capital Company'. MarketCap staat voor 'Capture' van marktinformatie, voor 'Capture' van (potentiële) klanten en voor 'Capital', dat wat de marketing service van MarketCap haar klanten moet opleveren. MarketCap kent een viertal markten als specialismen: ICT, Wellness, Automotive en Human Resource.

MarketCap heeft de exclusieve analyse rechten van de Benelux ICT-database van Computer Profile, een database die ICT-informatie bevat van ca. 25.000 bedrijven. In de praktijk betekent dit dat 99% van de bedrijven met 50 of meer werknemers in kaart gebracht zijn. De informatie in deze database wordt op een continue basis ververst, hetgeen betekent dat de 'database' beschouwd kan worden als een vorm van 'continue marktonderzoek' onder 25.000 bedrijven. Echter is hier geen sprake van een steekproef, maar is gewoon de markt in totaliteit (actueel) in kaart.

Over Triple P

Triple P (Nasdaq SCM: TPPP) ontwerpt, bouwt en beheert ICT-oplossingen die op een efficiënte manier bijdragen aan het resultaat van een organisatie. Met de primaire business processen van klanten als uitgangspunt specialiseert Triple P zich in ICT-oplossingen die een optimale ondersteuning van die core-business op kosteneffectieve wijze faciliteren. De drie P's - People, Performance en Partnership - vormen de basis voor langdurige, succesvolle relaties met de klanten van Triple P. Vanuit de visie van Triple P zijn de drie P's meer dan alleen de optelsom; het gaat bij goede ICT-dienstverlening vooral om de synergie van deze drie componenten.

Deze publicatie bevat een aantal gegevens die betrekking hebben op de toekomst. Deze zijn gebaseerd op de huidige verwachtingen. De daadwerkelijke resultaten kunnen hiervan afwijken als gevolg van een aantal factoren waaronder, maar niet beperkt tot, de ontwikkeling van de totale ICT-uitgaven en vraag naar ICT-diensten in Nederland; het moment waarop belangrijke orders worden geplaatst; het vermogen gekwalificeerd personeel in te huren, op te leiden en te behouden en hevige concurrentie. Zie voor een nadere toelichting op deze risico's en onzekerheden de documenten die Triple P heeft gedeponeerd bij de Securities and Exchange Commission, met name het meest recente jaarverslag op formulier 20-F.

Contact

Triple P NV
Tiny Verbeek
Postbus 245
4130 EE Vianen
Nederland

Tel: 0347 353650
Fax: 0347 353666
e-mail: tverbeek@triple-p.nl
web: www.triple-p.nl

Contact

MarketCap Marketingadvies BV
Alfred den Besten

Tel: 073 503 0668
Fax: 073 503 0669
e-mail: adenbesten@marketcap.nl
web: www.marketcap.nl

14 mrt 05 13:36