Gemeente Maassluis

Schriftelijke vragen PvdA over PET-flesjes

De fractie van de PvdA in de Maassluise gemeenteraad heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over het inzamelen van PET-flesjes. De vragen luiden als volgt:

"Zwerfafval is een probleem, ook in Maassluis. Verder staat ook ons milieu onder grote druk. Onlangs heeft staatssecretaris van Geel laten weten dat er voor kleine PET flesjes een inzamelsysteem wordt opgezet. Dit is winst voor het milieu, want dan komen er minder flesjes bij het afval terecht. Een ander voordeel is dat dit een stimulans kan zijn in het bewuster omgaan met het milieu in algemene zin, iets wat bij deze regering een ondergeschoven kindje is. De inzameling wordt gestimuleerd doordat bijvoorbeeld scholen en verenigingen geld krijgen voor ingezamelde flesjes. Daarom zijn er proeven gestart met het inzamelen van kleine petflessen, die dan vermalen worden voor hergebruik. Rotterdam is 1 van die steden waar de proef uitgevoerd wordt. Als de proef slaagt, is de kans groot, dat per 1 januari 2006 het inzamelen groots opgestart wordt. Mocht op vrijwillige basis te weinig ingezameld worden, dan wordt een wettelijke inzamelingsplicht van kracht. In Maassluis wordt al op beperkte schaal meegedaan aan de Rotterdamse actie, o.a. Voetbalvereniging Excelsior Maassluis brengt zijn flesjes naar Vlaardingen of Rotterdam. Bij het inleveren van een zak met 200 petflesjes krijgt men 7,50 euro.

De fractie van de PvdA heeft in het kader van art 37a hierover de volgende vragen.

1. Bent u bereid mee te werken aan de proef om petflesjes in te zamelen door ook in Maassluis een innamepunt te regelen en verenigingen, scholen e.d. 7,50 euro per zak van 200 flesjes te verstrekken.

2. Bent u met ons van mening dat hier een positief signaal richting verenigingen en dus ook naar de jeugd van uitgaat door hen te stimuleren om de flesjes te verzamelen en zo een bijdrage te laten leveren aan het milieu en zwerfafvalprobleem.
3. Bent u het met ons eens dat als Maassluis meedoet aan deze proef zwerfafvalbestrijding, milieueffecten en inkomsten voor de verenigingen, scholen e.d. gunstig beïnvloed worden. Dat zijn geen 2 vliegen, maar 3 vliegen in 1 klap.
4. Kunt u daartoe op korte termijn een inzamelcampagne starten in Maassluis."

Het college zal de vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden.