Gemeente Almere


Almere nog steeds positief over politieke markt

De politieke markt wordt na een jaar nog steeds overwegend positief beleefd. Eén van de opmerkingen in de derde evaluatie is dat "de Politieke Markt (past bij) Almere: eigentijds, innovatief en dynamisch!" Betrokken politici, bestuurders en ambtenaren zijn na een jaar opnieuw bevraagd over de andere werkwijze van de raad. De gestelde doelen zijn voor een belangrijk deel gerealiseerd.

De grote winst blijkt de snelle besluitvorming. Men ervaart ook meer contact met inwoners door het informele karakter van de markt en het actief uitnodigen van Almeerders. Inwoners hebben meer mogelijkheden om hun mening te geven. Raadsleden hebben meer kansen om hun persoonlijke kwaliteiten en vaardigheden te benutten. De raad en het college krijgen beiden voldoende ruimte om hun eigen bestuurlijk rollen te vervullen en er is meer contact tussen raad en college.

Er zijn ook nadelen. Men ervaart de wekelijkse cyclus als een behoorlijke druk, met name door de wekelijkse besluitvorming. Daardoor is wekelijks fractieoverleg nodig. Eén van de doelen, besparing van tijd om meer buiten het stadhuis te kunnen zijn, komt in de praktijk niet overeen met de beleving van de raadsleden. En dit terwijl het aantal avondvergaderingen wel van ruim 80 naar 40 is gegaan. Aandachtspunten zijn dat raad nog niet altijd voldoende op hoofdlijnen stuurt, de rol van de voorzitters bij de activiteiten en de kwaliteit van het debat.

De Almeerse raad blijft verder deze werkwijze ontwikkelen. Dit jaar zullen ook weer thema- en studiemarkten worden georganiseerd. Nieuw zijn de buitenmarkten, op locatie in de stad, over themas die in de stadsdelen leven. Zo komt de politiek ook letterlijk dichtbij de inwoners.