Partij van de Arbeid


Den Haag, 14 maart 2005


Vragen van het lid Hamer (PvdA) aan de minister en staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de minister van Economische Zaken


over het bericht dat er geen stageplaatsen voor laagopgeleide mbo ers zijn


1) Bent u bekend met de berichtgeving over Geen stageplek voor laagopgeleide mbo ers?


2) Kunt u de Kamer gedegen cijfers verschaffen over het gebrek aan stageplaatsen, uitgesplitst naar verschillende niveaus HBO, MBO ook uitgesplitst naar niveau, VMBO?


3) Kunt u het verschijnsel van verdringing bevestigen of ontkennen, daar waar beweerd wordt: HBO ers vullen stageplaatsen op de twee bovenste niveaus van het mbo, die leerlingen nemen op hun beurt weer de plaatsen in voor de onderste niveaus in het mbo ? Als dit klopt wat vindt u ervan?


4) Bent u net als de PvdA van mening dat dit een onacceptabele situatie is?


5) Wat vindt de minister van Economische Zaken ervan dat deze mogelijke verdringing in niveaus plaatsvindt? Bent u voornemens met het bedrijfsleven hierover overleg te voeren? Wanneer vindt dit dan plaats?


6) Wat bent u van plan te doen om ervoor te zorgen dat er voldoende stageplaatsen zijn juist voor de lagere niveaus? En wat voor de overige niveaus?


7) Kunt u ons de stand van zaken melden wat betreft het stimuleringsbeleid van het kabinet van een toename van leerwerkplekken?


Trouw, 14 maart 2005. Geen stageplek voor laagopgeleide mbo ers


Persbericht ministerraad, 25 februari 2005. Kabinet stimuleert toename leerwerkplekken