MKB-Nederland

14-03-2005
MKB-Nederland blij met integrale invoering nieuwe wao (Persbericht)

MKB-Nederland is verheugd dat het kabinet heeft besloten de nieuwe wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) volgens plan per 1 januari 2006 in te voeren. Maar de mkb-organisatie is kritisch over de mogelijkheden tot marktwerking. Als dit onvoldoende tot stand komt, moeten mkb-werkgevers gedwongen zaken doen met het uwv.

MKB-Nederland heeft onlangs met de andere sociale partners minister De Geus van sociale zaken te verstaan gegeven geen uitstel te dulden van invoering van het nieuwe wao-stelsel. Werkgevers betalen al sinds 2004 de lonen van zieke werknemers twee jaar door, een forse financiële lastenverzwaring op zich.

Het kabinet heeft de keus gemaakt voor een stelsel waarbij zowel het uwv als private verzekeraars een rol hebben bij de uitvoering van de regeling voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten. Het is daarbij wel van belang dat beide partijen gelijke kansen krijgen. Pas dan kunnen werkgevers echt kiezen: zelf het risico dragen, dit onderbrengen bij een private verzekeraar of uitbesteden aan het uwv.

Of die vrijheid er daadwerkelijk komt zal afhangen van de mate waarin de verzekeraars worden gecompenseerd. Zij zijn verplicht kapitaal te reserveren om tien jaar lang uitkeringen te betalen en moeten dit doorberekenen in de premies. Het uwv hoeft dit niet te doen, omdat het al het aow-fonds beheert. Mkb-ondernemers worden zo impliciet gedwongen tot winkelnering bij het uwv.