Stadsdeel Amsterdam Centrum

Bestuurlijke maatregelen handhaving horeca

In de periode van 1 januari tot en met 7 december 2004 zijn er in totaal 353 bestuurlijke maatregelen genomen in het kader van de handhaving horecaondernemingen en prostitutiebedrijven.

Wat is er geconstateerd?

* In totaal kregen 114 exploitanten een bestuurlijke waarschuwing omdat er tijdens de openstelling geen leidinggevende werd aangetroffen die op de vergunning stond vermeld.
* Verder werd er 25 maal een eerste overtreding van exploitatie buiten de op de vergunning vermelde openings- en sluitingstijden geconstateerd.

* In vier gevallen werd een tweede overtreding geconstateerd en werd de sluitingstijd met één uur teruggebracht.
* Bij twee zaken werd zowel een derde als een vierde overtreding geconstateerd en moest de onderneming respectievelijk twee en vier weken lang de onderneming één uur eerder sluiten.
* Ook kregen 70 horecaondernemers een waarschuwing vanwege de uitwaaiering van een terras.

* Er werd 14 keer een dwangsombeschikking verzonden vanwege de tweede geconstateerde overtreding van de uitwaaiering van het terras en er is zeven keer een inningsbrief verzonden.

Prostitutiebedrijven

Naar vijf prostitutiebedrijven is wegens het ontbreken van toezicht vijf keer een bestuurlijke waarschuwing verzonden.Vanwege een tweede overtreding is bij vier prostitutiebedrijven een tijdelijke sluiting van één maand opgelegd. Er is twee keer een schriftelijke waarschuwing verzonden naar prostitutiebedrijven wegens het verhuren van kamers aan illegale prostituees.

Coffeeshops/hasjcafés

Bij vijf coffeeshops is na een geconstateerde overtreding van de AHOJG-citeria (niet Afficheren, geen Harddrugs, geen Overlast, geen verkoop Jeugdigen, geen Grote hoeveelheden) de exploitatievergunning voor één week ingetrokken. Eén hasjcafé kreeg een waarschuwing tot intrekking gedoogverklaring, bij een ander hasjcafé werd de gedoogverklaring ingetrokken.Verder werd één café dat softdrugs verkocht zonder gedoogverklaring voor één week gesloten. Vanwege een overtreding van de opiumwet is in de binnenstad één coffeeshop gesloten.

Overige overtredingen

Overige overtredingen varieerden van het verkopen van alcoholhoudende drank zonder drank- en horecavergunning tot het exploiteren van een terras zonder terrasvergunning.

Nieuw stappenplan

Per 1 oktober 2004 is voor de hele stad het nieuwe stappenplan handhaving regels horeca en prostitutie in werking getreden. Met dit nieuwe stappenplan kan sneller en adequater worden opgetreden tegen ondernemers die de regels overtreden. Een aantal voorstellen van het stadsdeel om het stappenplan op enkele punten te verkorten is door de gemeente overgenomen. Hierdoor wordt er minder beslag gelegd op de capaciteit van de politie en het ambtelijk apparaat en wordt de verantwoordelijkheid gelegd waar deze thuishoort: bij de ondernemer. Deze blijft verantwoordelijk voor een goede bedrijfsvoering en weet dat er sancties volgen als dit niet het geval is.

Handhaving

Handhaving van de regels en voorschriften berust zowel bij de politie (bijvoorbeeld openings- en sluitingstijden) als de dienst Milieu- en Bouwtoezicht (zoals uitwaaiering terrassen).

In het barcodeboek, een verzamelmap voor horecaondernemers, waarin alle benodigde vergunningen kunnen worden opgeborgen, staat ook de achterliggende informatie over de regelgeving, voorschriften en het stappenplan.