Een op de vijf werknemers te druk om te lunchen
Zo druk, dat regelmatig de lunch erbij inschiet. Zo'n 20 procent van
de Nederlandse werknemers heeft daar regelmatig last van. In de horeca
is het extra hectisch: daar schiet voor 30 procent de lunchpauze er
met enige regelmaat bij in.
Dat blijkt uit een overzicht van knelpunten in de tijdsbesteding van
werknemers door loonwijzer.nl. Veel werknemers zijn de speelbal van
slechte planning en veeleisende chefs. Vooral de laagstbetaalden
moeten het meest flexibel zijn in de tijd van de baas.
Onverwacht veranderen de werktijden. Of plotseling moet je overwerken
en daardoor ben je laat thuis. En mensen die dat eerste meemaken,
hebben vaak ook de tweede klacht.
De onderzoekers stelden een lijst op van de CAO's met de meeste
knelpunten. Daarop staan de horeca, contractcatering,
levensmiddelenbranche, wegtransport, installatie en afbouwbranche, het
basisonderwijs en de beveiliging.
CAO-coördinator Agnes Jongerius van de vakcentrale FNV nam het eerste
exemplaar van het onderzoek in ontvangst. Dat laat zien hoe belangrijk
het is dat FNV en bonden opkomen voor meer zeggenschap over
arbeidstijden, aldus Jongerius.
Zij keerde zich tegen de plannen van de werkgevers om de werkweek te
verlengen. "Sterker nog, met het huidige aantal arbeidsuren ervaren
mensen al veel knelpunten. Met het oplossen daarvan valt nog een
wereld te winnen."
14 maart 2005