FNV

Een op de vijf werknemers te druk om te lunchen

Zo druk, dat regelmatig de lunch erbij inschiet. Zo'n 20 procent van de Nederlandse werknemers heeft daar regelmatig last van. In de horeca is het extra hectisch: daar schiet voor 30 procent de lunchpauze er met enige regelmaat bij in.
Dat blijkt uit een overzicht van knelpunten in de tijdsbesteding van werknemers door loonwijzer.nl. Veel werknemers zijn de speelbal van slechte planning en veeleisende chefs. Vooral de laagstbetaalden moeten het meest flexibel zijn in de tijd van de baas.

Onverwacht veranderen de werktijden. Of plotseling moet je overwerken en daardoor ben je laat thuis. En mensen die dat eerste meemaken, hebben vaak ook de tweede klacht.

De onderzoekers stelden een lijst op van de CAO's met de meeste knelpunten. Daarop staan de horeca, contractcatering, levensmiddelenbranche, wegtransport, installatie en afbouwbranche, het basisonderwijs en de beveiliging.

CAO-coördinator Agnes Jongerius van de vakcentrale FNV nam het eerste exemplaar van het onderzoek in ontvangst. Dat laat zien hoe belangrijk het is dat FNV en bonden opkomen voor meer zeggenschap over arbeidstijden, aldus Jongerius.

Zij keerde zich tegen de plannen van de werkgevers om de werkweek te verlengen. "Sterker nog, met het huidige aantal arbeidsuren ervaren mensen al veel knelpunten. Met het oplossen daarvan valt nog een wereld te winnen."


14 maart 2005