Ingezonden persbericht


14 maart 2005

Rechtbank: Heuvelreferendum moet doorgaan!

Bestuursrechter vernietigt besluit gemeente Tilburg

Het referendum dat de SP over de toekomst van de Heuvel had aangevraagd was correct en had goedgekeurd moeten worden door de gemeenteraad. Zo oordeelde vandaag de sectie bestuursrecht van de rechtbank in Breda. Een grote overwinning voor de fractie en vooral de bezwaarmakers die met hun rechtelijke procedure het Heuvelreferendum opnieuw op de agenda hebben gezet.

In mei 2004 tekenden een tiental burgers bij de rechtbank bezwaar tegen het besluit van de gemeenten om de aanvraag voor een referendum over de Heuvel niet door te laten gaan. Tijdens de zitting in december vorig jaar bleek de rechter al niet veel te voelen voor de argumenten van de gemeenten. Met het vonnis dat de bezwaarmakers vandaag per post ontvingen wordt dat besluit van de gemeente vernietigd en krijgt het Heuvelreferendum weer vrij baan.

Onlangs vroeg de SP fractie nog om een snelle organisatie van het referendum, vooruitlopend op deze positie uitslag van de rechtzaak. Zo zou het Heuvelreferendum tegelijk met dat over de Europese Grondwet kunnen worden georganiseerd, waarmee de gemeente Tilburg zo'n half miljoen euro zou uitsparen. Het college verwierp dit voorstel echter.

Het Comité Heuvel Autovrij is klaar voor de volgende fase: het verzamelen van enkele duizenden handtekeningen voor het definitieve referendumverzoek. Maar liever nog ziet zij dat de gemeente eieren voor haar geld kiest en alsnog besluit op eigen initiatief het referendum in juni te houden.

www.heuvelautovrij.nl

SP afdeling Tilburg, Piushaven 29, 5017 AN Tilburg T (013) 5802320 F (013) 5802318 E tilburg@sp.nl I www.tilburg.sp.nl