Ingezonden persbericht

Nederlandse Kamers van Koophandel implementeren IBM DS8000

Woerden, 14 maart 2005 - De VVK (Vereniging van Kamers van Koophandel) heeft de nieuwste storage-server van IBM geïnstalleerd. Het doel is een vereenvoudiging van de ICT-infrastructuur en het verlagen van de beheerkosten. De gekozen IBM TotalStorage DS8000 biedt virtualisatie- en partitietechnologie.

Met de nieuwe storage-oplossing ondersteunt de VVK alle 21 Kamers van Koophandel vanuit één locatie, zonder de autonomie en onafhankelijkheid van de Kamers aan te tasten. Hiervoor gebruikt de VVK virtualisatietechnologie, waarmee één fysieke machine in meer logische machines kan worden verdeeld. Het installeren van de DS8000 is onderdeel van een overkoepelend consolidatieproject op basis van de IBM eServer iSeries. De server gaat bedrijfskritieke applicaties ondersteunen voor juridische zaken, import en export. De VVK biedt elke Kamer van Koophandel een vaste storage-ruimte voor een vaste prijs. Als meer ruimte nodig is, kan de VVK extra schijven toevoegen of meer schijfruimte aan een partitie toevoegen. Hiervoor hoeft het systeem niet te worden uitgeschakeld.

De IBM eServer i5 570 bij de VVK is verdeeld in 14 onafhankelijke partities die als individuele servers functioneren. De IBM DS8000 draait Tivoli Storage Manager en kan in twee partities worden verdeeld. Beide systemen maken gebruik van de Power5-processor. De oplossing is verbonden met een IBM Data Retention DR450, waarmee de VVK verzekerd is van een oplossing die voldoet aan de wettelijke eisen voor dataopslag. Het systeem is verkocht door IBM Business Partner eStorage in samenwerking met IBM Global Services. Voorafgaand aan de keus voor de DS8000 evalueerde de VVK aanbiedingen van onder meer EMC. De keus viel op IBMvanwege de innovatie en geschiedenis van het bedrijf, de IBM POWER-roadmap en de on demand-aspecten van de DS8000.

Mansour Jouhri, IT Architecture Manager bij de VVK, "Elke Kamer van Koophandel is onafhankelijk en heeft eigen applicaties en data. Het is essentieel voor ons om deze vertakte organisatie te handhaven. Tegelijkertijd willen we volledig kunnen profiteren van de voordelen van centralisatie. Dankzij de partitietechnologie van IBM kunnen we beide aspecten combineren. We kunnen servers en storage consolideren met oneindige schaalbaarheid. Deze oplossing is bovendien financieel aantrekkelijk dankzij een on demand-prijsstelling waarin we alleen betalen wat we gebruiken."

"IBM is er van overtuigd dat de storage-markt veranderd is met de introductie van de DS8000," stelt Kristie Bell, Vice President van IBM Storage Systems. "We bieden de IBM iSeries-servers en storage-oplossingen samen aan, zodat we klanten als de VVK een eenvoudiger ICT-omgeving kunnen bieden, gebaseerd op bewezen technologie."

"We zijn er trots op dat we als een van de eersten ter wereld een IBM TotalStorage DS8000 mogen leveren, en dat in zo n competitieve markt", stelt Sybe de Jong, commercieel manager van IBM Business Partner eStorage. "De VVK had aanvankelijk gekozen voor EMC. Het kostte ons veel moeite om hen van het tegendeel te overtuigen. Uiteindelijk gaven de mogelijkheden en voordelen van de DS8000 de doorslag. De VVK raakte ervan overtuigd dat dit systeem de nieuwe standaard wordt. Het is een solide product en een goede investering, nu en in de toekomst."

Maarten Leijenaar, Brand Manager TotalStorage van IBM Nederland, voegt hieraan toe: "Het vereenvoudigen van de infrastructuur van de klant is een topprioriteit van IBM. De TotalStorage DS8000 en de andere producten die IBM onlangs heeft geannonceerd, bieden de oplossingen die deze prioriteit realiseren. Dat laten we zien bij de VVK door deze organisatie te helpen bij het reduceren van beheerkosten.

Over VVK
De 21 Kamers van Koophandel beheren de ondernemingsregisters en ondersteunen Nederlandse ondernemers met informatie. Hun diensten zijn gericht op Nederlandse bedrijven in alle sectoren. Daarnaast stimuleren ze de regionale handel en industrie en adviseren ze lokale en regionale overheden. De Kamers van Koophandel hebben als gemeenschappelijk service-instituut de Vereniging van Kamers van Koophandel (VVK). Alle Kamers zijn lid van de VVK. De VVK ontwikkelt en implementeert strategie en beleid en ondersteunt de Kamers met gecentraliseerde IT-diensten.