Voedingcentrum


'Vettax' niet ondenkbaar

14 maart 2005

Om de complexe problematiek rond overgewicht het hoofd te bieden, wordt het invoeren van een prijsopslag op snacks (de zgn. 'vettax') niet uitgesloten. In het tv-programma Buitenhof zei minister Hoogervorst van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bereid te zijn deze mogelijkheid te bekijken.

Een dergelijke maatregel is twee jaar geleden al voorgesteld door de Raad voor de Volksgezondheid als een van de mogelijkheden om overgewicht tegen te gaan. Tijdens het programma trok voorzitter Sanders van de Raad een vergelijking met de accijnsverhoging op tabak en alcohol. Wel is een vettax lastiger in te voeren, al is het maar alleen om te bepalen welke producten extra belast zouden moeten worden.

Preventie

Het Voedingscentrum vindt dat er een breed pakket aan acties en maatregelen nodig is om het groeiende probleem van overgewicht te kunnen tegengaan. Voor de consument moet de gezonde keuze gemakkelijk worden gemaakt. De prijsstelling van producten kan daarbij helpen. Zo blijkt in kleinschalig onderzoek dat bij de frisdrankautomaat op scholen light fris beter wordt verkocht wanneer die goedkoper wordt aangeboden dan gewone fris.

Het Voedingscentrum voert diverse activiteiten uit om overgewicht te voorkomen, zoals de campagne Maak je niet dik!. De projecten De Gezonde Schoolkantine en Jeugd en overgewicht zijn er speciaal op gericht kinderen een gezond eet- en beweegpatroon aan te leren.