Gemeente Dongen


Inventarisatie van risicobomen vergroot de veiligheid in Dongen

14-03-2005 00:00

Dongen zet bomen op digitale kaart

De gemeente Dongen gaat binnenkort werken met een digitaal bomenbeheerplan. Hierin worden gegevens opgenomen over de bomen in Dongen zodat in één oogopslag te zien is wanneer er voor het laatst onderhoud aan een boom is gepleegd. De raad stelde 89.250,- ter beschikking om de bomen te inventariseren en de nodige programmatuur aan te schaffen. De gemeente voldoet zo aan haar wettelijke plicht om bomen te controleren en te toetsen aan de veiligheidsnormen volgens de Visual Tree Assessment (VTA)-controle.

Bij deze VTA-controle wordt, onder andere, gekeken of er ziektes in de boom zitten, of de boom nog stabiel is en of er onveilige takken in voor komen. Als dit het geval is moet er binnen een bepaalde tijd onderhoud aan de boom gepleegd worden. De boom wordt daarna regelmatig gecontroleerd. Deze werkzaamheden worden vastgelegd in het digitale bomenbeheerplan zodat altijd terug te vinden is wat er met een boom is gebeurd.

Onderhoudsplanning
In Dongen staan ruim 18.000 bomen in het binnen- en buitengebied. De gemeente heeft alle bomen ingemeten en op de digitale kaart gezet. Storix Boombeheer gaat het bomenbestand inventariseren in samenwerking met de gemeente Dongen. Uit deze inventarisatie moet blijken welke risicobomen er regelmatig gecontroleerd of zelfs gekapt moeten worden. Vanaf 2006 wordt er met het bomenbeheerplan gewerkt.