Gemeente Zaanstad

De B&W besluiten van week 10

maandag 14 maart 2005

Financiële bijdrage Zaanse regiogemeenten aan burea Halt Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeente Wormerland en Oostzaan voor 2005 een financiële bijdrage te betalen aan Halt Zaanstreek die recht doet aan een evenredige verdeling van de kosten op basis de preventieve taken die Halt Zaanstreek uitvoert voor de drie gemeenten en te delen in de kosten voor het tekort op de financiering van Halt en Stopafdoeningen. De bijdrage voor Halt zijn sinds 1991 niet meer aangepast. De formatie en de diensten die Halt verricht, zijn in de tussenliggende periode uitgebreid. Zo is het bureau Halt naast de alternatieve straf afdoening voor jongeren die een delict hebben gepleegd ook actief op basis- en voortgezet onderwijs scholen. Daar wordt voorlichting over Halt en het bestrijden van criminaliteit. Voor Wormerland betekent dit een bijdrage van 6799,- euro, voor Oostzaan 1699,- euro.

Tweede milieustraat Zaanstad Noord mogelijk naar West-Knollendam Het college van burgemeester en wethouders laat een kosten/batenanalyse maken voor een tweede milieustraat in Zaanstad. Het college denkt aan de vestigingsplaats West-Knollendam 121 in West-Knollendam. Deze locatie is eigendom van Baanstede. Voor een tweede milieustraat is ca. 3500m2 nodig. Dat is op de betreffende locatie mogelijk. Het terrein ligt op het industrieterrein Molletjesveer en heeft, mede gezien op de mogelijke samenwerking met de gemeente Wormerland, een gunstige ligging. Zaanstad heeft al een milieustraat van gemiddelde grootte in Zaandam aan Simon Spiersweg, maar een tweede is qua inwoneraantal gewenst. Jaarlijks komen in Zaandam aan de Simon Spiersweg 20.000 bezoekers hun grofvuil aanbieden. brengen. Dit aantal groeit nog steeds. Ook wil het college het Steunpunt Noord van de afdeling Wijkonderhoud op de nieuwe locatie vestigen. Nu nog zit het Steunpunt Noord in Krommenie, aan de Serooskerkstraat, maar door de planontwikkeling rond het Rosariumpark zoekt de gemeente naar een andere locatie. Het college laat de dienst Wijken in samenwerking met de dienst Stadsbedrijven een projectplan maken, met daarin ondermeer een kosten-batenanalyse, een uitwerking voor de tweede milieustraat in West-Knollendan en een nadere uitwerking van de verplaatsing van het steunpunt van de afdeling Wijkonderhoud. Als het projectplan gereed is zal het college zich opnieuw buigen over de plannen en tot besluitvorming overgaan.

Aanschaf BioComs in Zaanstad
Het college van burgemeester en wethouders ging accoord met de aanschaf van maximaal 4750 biocoms. Het gemeentebestuur gaat over op de aanschaf omdat uit een inventarisatie is gebleken dat de belangstelling ervoor veel groter is dan verwacht. Tot juli vorig jaar kwamen 4500 aanvragen bij de gemeente binnen. Na 1 juli zijn daar nog eens 500 bij gekomen, zodat er nu 5000 huishoudens op de wachtlijst staan. De gemeente gaat nu de biocoms uitzetten in volgorde van aanvraag. Eerst zullen de aanvragers die voor 1 juli reageerden een biocom krijgen, vervolgens de bewoners die een aanvraag deden voor een woning in de wijken Saendelft en Willis en als laatste de aanvragers na 1 juli 2004. In het proefgebied Assendelft blijven 750 huishoudens een biocom houden. Dit is 33% van de totaal uitgezette bakken. De belangstelling elders in Zaanstad is boven verwachting. De gemeente gaat binnenkort over tot het innemen van de groene GFT minicontainers en het uitzetten van de biocoms. Naar verwachting zal dat 2 a 3 weken in beslag nemen. Huishoudens die voor een biocom in aanmerking komen krijgen voorafgaand aan de plaatsing een bewonersbrief. Ook bewoners die niet in aanmerking komen worden middels een brief geinformeerd. Over de exacte data kan op dit moment nog niets gezegd worden. Met de aanschaf van de BioComs is een investering gemoeid van 632.331 euro. De kapitaalslasten worden gedekt uit de afvalstoffenheffing. Door de besparingen op de inzamel- en verwerkingskosten heeft de investering per saldo geen effect op de hoogte van het tarief.

Gescheiden inzameling GFT-afval op verzamellocaties stopt Het college van burgemeester en wethouders wil het gescheiden inzamelen van GFT afval op verzamellocaties stoppen. Deze aanbiedplaatsen, vaak bij hoogbouw, leveren geen bijdrage aan een schoner milieu. Het GFT op deze locaties is kwalitatief zo slecht van samenstelling dat het niet voldoet aan de acceptatienormen van de composteerder en wordt afgekeurd. Vaak komt dit door anonieme aanbieders. Het is dan niet meer te achterhalen wie de slechte kwaliteit veroorzaakt.
Het college stelt de raad nu voor om hiermee te stoppen en andere maatregelen te nemen. In Saendelft wordt bijvoorbeeld voorgesteld om, waar mogelijk, biocoms aan te bieden als stimulans voor het thuis composteren. Ook wil het college een onderzoek doen voor het plaatsen van tuinafvalkorven. In plan Willis wordt gedacht aan, waar mogelijk, het uitzetten van groene minicontainers en biocoms. De GFT inzameling van de groene minicontainers, zoals deze in het grootste deel van de stad plaatsvindt, blijft wel voortbestaan. Deze levert nog wel voldoende en schoon GFT op. Het college stelt nu voor om het voorstel ter kennis te brengen van de raad en daarna een inspraakprocedure te starten. De uitkomst van de inspraakprocedure is ook te volgen via het Zaanstad-Journaal en de gemeentelijke web.site www.Zaanstad.nl. De ingekomen zienswijze worden vervolgens verwerkt in een definitief voorstel. Als de zienswijze niet leiden tot wijziging, dan zal het voorstel rechtstreeks ter vaststelling aan de raad worden aangeboden.

Sloop Stationsstraat 85 en 87
Het college van burgemeester en wethouders stemt in met de sloop van Stationsstraat 85 en 87 Zaandam. De sloop is nodig om het tijdelijk parkeren op het Noordschebos en de tijdelijke huisvesting van een AH winkel mogelijk te maken. Bovendien moeten kabels en leidingen vanuit het Ankersmidplein voor een gedeelte verlegd worden naar de Stationsstraat. Het definitieve tracé hiervoor loopt langs de zuidzijde van Stationsstraat waar ook de panden 85 en 87 staan. Een alternatief is de kabels en leidingen tijdelijk te verleggen en daarna te verplaatsen naar het definitieve tracé. Deze oplossing kost 100.000,- euro extra. Om de kosten te beheersen kiest het college hier niet voor. De uitvoering van de werkzaamheden moet op 1 juli aanstaande gereed zijn.
Voor de asielzoekers in de Stationsstraat 85 wordt voor de noodzakelijke duur vervangende woonruimte gezocht.

Voorts besloten burgemeester en wethouders diverse procedures artikel 19 WRO te starten voor:

* het bouwen van een windturbine nabij pont Buitenhuizen
* aanleggen van parkeerplaatsen locatie
Kortenaerstraat/Noorderstraat in Wormerveer
* bouwen van een windturbine locatie Nauerna (Zijkanaal D)
* bouwen van een woning met garage locatie Kalf 96 in Zaandam
* inspraak inzake bouwen twee woningen Dorpsstraat 396 in Assendelft
* vrijstellingsprocedure voor bouwen van een woning West-Knollendam 106 in Wormerveer

* het inrichten van openbare ruimte in de Vijfhoek
* bouwen van een woning aan de Heiligeweg 109 in Krommenie