Ingezonden persbericht


Amsterdam, 14 maart 2005

Foutieve berichtgeving in De Telegraaf van 12 en 13 maart jl.

De Telegraaf opent op 12 maart met de kop: `Boete bij cash geld; banken overwegen opslag voor contante betaling." Ten onrechte zaait De Telegraaf onrust bij de consument met die suggestie. Banken hebben geen plannen om een `opslag voor contante betaling' in te voeren. Waar het om gaat is hoe de maatschappelijke kosten van het betalingsverkeer kunnen worden verlaagd. Dat is onderwerp van gesprek in het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) waarin alle maatschappelijke groeperingen zijn vertegenwoordigd.

Uit het onderzoek "Betalen kost geld"1 dat de Nederlandsche Bank samen met vertegenwoordigers van o.a. banken, detailhandel en Consumentenbond heeft uitgevoerd, blijkt dat de maatschappelijke kosten van het betalingsverkeer kunnen worden verlaagd door vervanging van contante betalingen door elektronische betalingen. Dat staat ook in de rapportage van het MOB over 2004, die begin maart aan de minister van Financiën is gezonden 2

In het MOB bestaat overeenstemming over het feit dat contante betalingen waar mogelijk vervangen zouden moeten worden door elektronische. In de loop van dit jaar vindt binnen het MOB overleg plaats over de manier waarop de consument het beste gestimuleerd kan worden om maatschappelijk efficiënt te betalen. Een werkgroep onder voorzitterschap van het Platform Detailhandel brengt daarover een advies uit aan het MOB.

De intenties van de banken zijn niet anders dan in dialoog met de partijen in het MOB (met name detailhandel en Consumentenbond) te komen tot gezamenlijk gedragen oplossingsrichtingen om de maatschappelijke kosten van het betalingsverkeer verder te verlagen. En dat is in het belang van alle consumenten.



Ingezonden persbericht