FloraHolland



---

Weekbericht vestiging Naaldwijk week 10

Naaldwijk (14 maart 2005) - Week 10 was een rustige week bij de snijbloemen. Er werden 1,6 miljoen stelen minder aangevoerd dan vorige week en de gemiddelde prijs was 0,28. Dit jaar valt de Pasen weer vroeg, 27 maart, dus de gele bloemen zullen volgende week waarschijnlijk wat in prijs toenemen.

Alstroemeria
Het was voor Alstroemeria een zware week. Begin van de week waren de prijzen nog redelijk, maar in de loop van de week zakte de prijs behoorlijk in. De aanvoer is behoorlijk groter dan vorig jaar, zo'n 20 procent en dat zie je duidelijk terug in de prijs. Waar Alstroemeria vorig jaar nog ruim 0,21 opleverde, moesten de aanvoerders het deze week uiteindelijk doen met een middenprijs van 0,17. De prijzen van de zwaardere kwaliteit waren nog redelijk, maar met name de lichtere soorten en partijen hadden het eind van de week moeilijk. De eerste tekenen van het naderende voorjaar en van Pasen dienden zich wel aan. De gele soorten deden het wat beter.

Tulp
Week 10 liet nog steeds een flinke aanvoerstijging zien ten opzichten van week vorig jaar, ruim 21 procent. De prijs komt ook iets hoger uit dan in 2004, namelijk op 15,1 eurocent. De aanvoer steeg vanwege het koude weer in deze week iets minder hard dan in voorgaande weken.

Gerbera
De aanvoer van Gerbera in week 10 lag op hetzelfde niveau als in week 9 maar de extra vraag van Russische vrouwendag en Engelse moederdag ligt achter ons. De volgende feestdag (Pasen) is nog te ver weg om er in de prijs iets van te merken. De prijsvorming van Gerbera zakte dan ook in de loop van de week van 0,27 op maandag naar 0,14 op vrijdag. De Gerbera mini liet hetzelfde beeld zien; hier ging de prijs van 0,18 op maandag naar 0,12 op vrijdag. Verder viel op dat Gerbera in de kleuren rood en wit het moeilijk hadden deze week en dat de gele soorten op een redelijk prijsniveau bleven.

Anthurium
Het aanbod van Anthuriums was in week 10 bijzonder laag, namelijk 284.000 stuks. Het gevolg was dat de prijs steeg van 0,85 in week 9 naar 0,93 in week 10. In week 10 van 2004 was het aanbod ongeveer 50.000 stelen hoger, wat overeenkomt met ongeveer 20 procent meer aanvoer. De prijs was 1,04 in 2004 en in week 10 van 2005 0,93 per steel. Dat is een prijsdaling van 10 procent.

Groene planten
Afgelopen week was er een duidelijk verschil te zien tussen de bulkhandel en de exclusievere handel. De bulkhandel stond behoorlijk onder druk. Hieronder vallen bijvoorbeeld Dracaena-stammen en Dieffenbachia. Vooral grote planten doen het naar verhouding erg goed. Grote Ficus, 1,50 meter, sprong er uit. Maar ook Areca, Kentia en grote vertakte planten doen het vrij aardig. Het aanbod aan Zamio wordt iets groter. De jonge veren lijken wat af te harden en zodoende komen er meer Zamio op de markt. Op 11 maart waren er een hoop vreemde gezichten op de tribune. Dat had alles te maken met de FloraHolland Trade Fair van vorige week. Over het algemeen waren de prijzen ook zeer aardig, de bijzondere dingen liepen in prijs behoorlijk op. Hopelijk zet deze trend volgende week door en kunnen de prijzen nog even standhouden.

Bloeiende planten
De handel in bloeiende kamer planten had in het begin van de week nog wat last van de de winterse week ervoor. Gelukkig liep naarmate de week vorderde de vraag, en daardoor de prijs gestaag op. Bromelia werd goed tot vrij goed betaald, met voor de gemengde pot Vriesea van 13 cm prijzen van 2,85 tot 3,10.
De Guzmania Minor 'rondo' in een 9 cm pot werd afgezet voor gemiddeld 0,90, en de Guzmania in een 13 cm pot werd voor gemiddeld 2,95 verkocht. Begonia kende halverwege de week een lichte prijsdip ( 0,85 voor de 13 cm), maar deze dip herstelde zich weer op vrijdag ( 1,35). De eerste stammen Hibiscus Koenig zijn geveild voor 6,30.

Seizoen en tuinplanten
Deze week is het startschot gelost voor het voorjaar. In Nederland is de laatste sneeuw aan het verdwijnen en de kwekers reageren daar massaal op. De aanvoer van de violen is explosief gestegen. Waar de aanvoer verleden week nog maar twintig tot dertig stapelwagens per dag was, werden er afgelopen week ongeveer 100-120 stapelwagens aangevoerd. De prijsvorming van de 9 cm pot lag rond de 0,12. De kluiten brengen rond de 0,08 op. De violen in de clayettes verwisselden voor 0,10 van eigenaar. Ook het aanbod in de veilgroep tuinplanten is deze week fors gestegen. Opvallen is de aanvoer van Fuchsia Beacon en Sutera (bacopa). Deze producten worden vroeg aangevoerd dit jaar, maar de prijsvorming laat nog te wensen over. De aanvoer van Corylus av. Contorta neemt gestaag toe in de aanloop naar de paasdagen. Er worden vooral planten met één tak aangevoerd en de prijsvorming is redelijk te noemen. De veilgroep bolbloemen-op-pot is deze week flink groot, met 250-300 stapelwagens per dag. Door het grote aanbod in deze groep blijft de prijsvorming matig en is doordraai niet te vermijden. De aanvoer van Buxus neemt behoorlijk toe en de prijsvorming is goed te noemen. Het is in de landen om ons heen voorzichtig voorjaar aan het worden en dat bied perspectief voor de komende weken.


---