Openbaar Ministerie

Persberichten
14 maart 2005

Folie of coating op autoruiten in strijd met de wet

Steeds vaker komt het voor dat automobilisten de ruiten van hun auto voorzien van een coating of folie die het zicht beperkt. Dit is niet toegelaten op de voorruit of op de zijruiten van een auto. De politie vroeg zich af hoe zij hiertegen moesten optreden en ook bij automobilisten stuitte dit op onbegrip. Twee recente vonnissen van de Utrechtse kantonrechter maken echter zonder meer duidelijk dat de folie of coating op autoruiten in strijd is met de wet.

De wet waar we het dan over hebben is het Voertuigenreglement. In artikel 5.2.42 staat dat voor- en zijruiten van auto's geen beschadigingen of verkleuringen mogen vertonen. Bovendien bepaalt de Europese richtlijn (92/22/EEG) dat de lichtdoorlatendheid van voorruiten 75 procent moet zijn en van zijruiten 70 procent. Autofabrikanten leveren de auto's standaard met deze waarden af. Dit betekent dat iedere folie of coating de lichtdoorlaatbaarheid op een ontoelaatbare wijze beperkt.

Op 31 januari behandelde de kantonrechter twee beroepschriften van weggebruikers die op 10 september 2003 werden bekeurd vanwege een gecoate autoruit en een ruit die was voorzien van folie. De betrokkenen gingen in beroep want naar hun mening ondervinden zij geen belemmering door deze coating of folie. De kantonrechter oordeelde echter dat de ruit door de coating wel een verkleuring vertoont in de zin van het Voertuigenreglement. En de folie werd volgens hetzelfde reglement aangemerkt als een 'onnodig voorwerp'.

Met deze uitspraak is duidelijkheid gekomen. Zowel voor de weggebruiker die met ruiten die zijn gecoat of met getinte folie zijn beplakt, een boete riskeert, als voor de verbalisanten. Coating of folie beïnvloeden de licthdoorlaatbaarheid van autoruiten op ontoelaatbare wijze en de automobilist die in een dergelijke auto rijdt, kan geverbaliseerd worden.