Gemeente Eindhoven

Persbericht: 14 maart 2005

Plannen voor herinrichting Aanschotse Beemden

De gemeente Eindhoven is van plan om een gedeelte van het buitengebied Aanschotse Beemden te gaan herinrichten. Het doel is om in het beekdal van de Groote Beek de oorspronkelijke landschapsstructuur terug te brengen, de natuurwaarden te vergroten en het groen te versterken.

Het gebied Aanschotse Beemden ligt aan de noordzijde van de gemeente Eindhoven, bij de wijk Blixembosch. Het projectgebied omvat globaal het laaggelegen beekdal van de Groote Beek tussen Achtse Barrier en Blixembosch-West ter hoogte van Aanschot. De Groote Beek stroomt hier langs de stadswijk en het buurtschap Aanschot, om onder de A58 het stedelijk bewoningsgebied te verlaten op weg naar de Dommel.

Naast de herinrichting van het beekdal wordt ook een plan gemaakt voor de mogelijke aanleg van een speelbos; een plek waar kinderen de gelegenheid krijgen om in en met de natuur te spelen. Het speelbos heeft geen specifieke buurtfunctie maar is bedoeld voor een breed publiek. Het bos is geprojecteerd in het zuidelijk deel van het projectgebied en wordt begrensd door de Hondsruglaan, Huizingalaan, Groote Beek en het wandelpad Huizingalaan Agaat.

Studenten HAS maken eerste voorstellen
Tussen de gemeente Eindhoven en de HAS (Hogere Agrarische School) uit s-Hertogenbosch is een overeenkomst gesloten om 4 studenten te laten werken aan twee ontwerpen voor het gebied

1. Een ontwerp voor de herinrichting van het beekdal de Aanschotse Beemden, waarbij de studenten als opdracht meegekregen hebben nadrukkelijk rekening te houden met de huidige gebruikers en omwonenden van het gebied;

2. Een ontwerp voor het speelbos, waarbij onder meer ook gekeken wordt naar de ideëen en wensen van mogelijke gebruikers.

De studenten werken, onder begeleiding van een projectcoördinator van de gemeente, tot de zomer aan de ontwerpen.

© 2005 Gemeente Eindhoven