Provincie Limburg

GS: meer aandacht voor betrouwbaarheid meldingen bedrijfsafval

Rapportage Afval in Limburg 2001-2003 gereed

De betrouwbaarheid van de meldingen van ontvangsten en afgiften van bedrijfsafval in Limburg laat te wensen over. Dit is een van de conclusies van de jaarlijks terugkerende rapportage Afval in Limburg 2001-2003. Het rapport geeft inzicht in de inzamel- en verwijderingstructuur van alle in Limburg vrijgekomen en verwerkte afvalstromen. In deze rapportage is speciale aandacht besteed aan afval dat vrijkomt en/of verwerkt wordt door autodemontagebedrijven.

Hoewel Limburg als beste uit de bus komt qua aantal meldingen (bron: rapport Rappellering bedrijfsafval), blijkt dat de betrouwbaarheid van deze meldingen vaak te wensen over laat. Daarom hebben GS besloten om in 2005 meer aandacht te besteden aan de betrouwbaarheid van meldingen van de verschillende afvalstromen. Hierbij zullen zij gebruik maken van het per 1 januari 2005 door VROM geĂŻntroduceerde nieuwe meldsysteem, AMICE genaamd.
Daarnaast zal er een nadere analyse gemaakt worden van de vergunningengegevens van bedrijfsafvalstoffen zodat de afgifte aan deze vergunninghouders beter inzichtelijk wordt gemaakt.

In de periode 2001-2003 was de aangeboden hoeveelheid afval afkomstig uit Limburg wisselend. In 2001 werd 2.350 kiloton, in 2002 2.580 kiloton en in 2003 2.540 kiloton aangeboden. De totale hoeveelheid afval kan verdeeld worden over 23.500 verschillende soorten afval. Bouw- en sloopafval vormt hierin de grootste. Van het totale afvalaanbod is 145 kiloton gevaarlijk afval. Hierbij kan men denken aan bijvoorbeeld oliehoudende afvalstoffen, oplosmiddelen, zuren, basen en metaalhoudend afvalwater. Uit de rapportage blijkt dat het afval vaak eerst ergens verzameld en opgebulkt wordt voordat verwerking plaatsvindt. Er wordt steeds minder afval verbrand en gestort.

Autodemontagebedrijven
De Provincie heeft ervoor gekozen dit jaar de autodemontagebedrijven extra te belichten in deze rapportage. Voor de Provincie een grote groep bedrijven waarover zij een goed totaalbeeld wil houden. In 2003 werd er 786 ton afval aangeboden door autodemontagebedrijven. De afgiften bestonden voornamelijk uit loodaccus, afgewerkte olie, olie-water-slib mengsels van garages en koelvloeistof. Ten opzichte van 2001 is de afgegegeven hoeveelheid koelvloeistoffen met bijna 20 procent gestegen. Het aanbod van loodaccus is in de onderzochte periode gedaald met 2 procent. Dit zou het gevolg kunnen zijn van de verplichting om gevaarlijke afvalstoffen te scheiden van het overige afval, alvorens het verder wordt verwerkt en aangeboden.

14-3-2005 16:27