Provincie Limburg

Zuid-Limburgse gemeenten en Provincie bundelen krachten

Limburg Agenda Ondernemend Limburg

Vorige week heeft in Margraten een bijeenkomst plaatsgevonden tussen de wethouders Economische Zaken van de Zuid Limburgse gemeenten en de gedeputeerde economische zaken, Martin Eurlings. Doel van deze bijeenkomst was te komen tot een gezamenlijke Limburg Agenda, die invulling geeft aan het thema Ondernemend Limburg; één van de vijf themas uit het Provinciaal Coalitieakkoord. Speerpunten binnen het thema Ondernemend Limburg zijn: Technologische Topregio, senioreneconomie en toerisme en ruimte voor bedrijvigheid. In de bijeenkomst hebben de Zuid Limburgse gemeenten en de Provincie met groot enthousiasme een tiental projecten gepresenteerd waarmee daadkracht wordt gemobiliseerd om Zuid-Limburg te profileren als een regio waar het goed ondernemen is.

Martin Eurlings sprak met de gemeenten af dat in ieder geval drie van deze projecten in coproductie worden opgepakt. Dat zijn: Chemelot in de Westelijke Mijnstreek, senioreneconomie in Parkstad en bedrijventerrein Avantis in Parkstad. Er vindt overleg plaats om de ontwikkeling van de zogenaamde Creative Industry hier ook aan toe te voegen. De overige projecten zijn toeristische projecten voor geheel Zuid-Limburg. De gemeenten nemen in deze projecten het voortouw met steun van de Provincie. Het gaat daarbij om het verder uitbouwen en vervolmaken van de toeristische en recreatieve routestructuren, het toepassen van digitale technieken, het gezamenlijk acquireren en ontwikkelen van grote en toonaangevende evenementen en het ontwikkelen van nieuwe product-markt combinaties. Denk bij dat laatste aan bijvoorbeeld zorginstellingen en ondernemers in de verblijfssector die gezamenlijk zorghotels ontwikkelen.

De in totaal tien projecten zijn gekozen omdat zij een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de werkgelegenheid in Limburg, een versterking van de productiestructuur betekenen en een verbetering van het vestigingsklimaat. De projecten spelen ieder op hun eigen manier in, en doen een beroep op het innovatieve vermogen van het bedrijfsleven. Verder dragen ze bij aan de verdere uitbouw van een Technologische Topregio in Limburg.

Gezien de economische ontwikkelingen slaan we met gemeenten en partners als LWV, LIOF en anderen de handen in elkaar. We zullen één front vormen, om voldoende daadkracht te mobiliseren om Zuid Limburg te profileren als een regio waar het goed ondernemen is., aldus gedeputeerde Eurlings. Ook in Noord- en Midden- Limburg zal binnenkort afstemming plaatsvinden om te komen tot een Limburg Agenda.

14-3-2005 16:28