Rechtbank 's-Gravenhage

Verdachten ddos-aanvallen op netwerken veroordeeld

âs-Gravenhage 14 maart 2005 â De rechtbank âs-Gravenhage heeft vandaag vijf jongemannen, in leeftijd variërend van vijftien tot negentien jaar, veroordeeld voor het uitvoeren van ddos-aanvallen die waren gericht op verschillende websites.

De vijf hebben zich in oktober 2004 schuldig gemaakt aan het uitvoeren van meerdere ddos-aanvallen (Distributed Denial of Service-aanvallen), die waren gericht op onder meer enkele overheidswebsites, de website geenstijl.nl en de websites Speurders.nl en Telegraaf.nl. Bij dergelijke aanvallen wordt een dusdanige hoeveelheid aanvragen bij de betreffende websites gedaan dat deze websites niet meer of slechts met een aanzienlijke vertraging te bereiken zijn. Tengevolge van de ddos-aanvallen zijn de netwerken van de betreffende internet service providers gedurende kortere of langere tijd geheel of gedeeltelijk uitgevallen.

De rechtbank overwoog dat door het handelen van verdachten niet alleen de eigenaren van de websites maar ook de hostingproviders en hun andere klanten schade hebben geleden Volgens de rechtbank brengen onbereikbaarheid en vertraging van websites naast financiële gevolgen een slecht imago voor de betreffende websites met zich mee en komt de dienstverlening in gevaar. Bovendien wordt de bezoekers van de websites informatie onthouden, doordat zij tijdelijk of voor langere tijd de desbetreffende websites niet kunnen bezoeken.

Twee minderjarige verdachten werden veroordeeld tot jeugddetentie, een voorwaardelijke jeugddetentie met een proeftijd van twee jaar en een werkstraf. De derde minderjarige verdachte werd veroordeeld tot een voorwaardelijke jeugddetentie en een werkstraf. De meerderjarige verdachte die naar het oordeel van de rechtbank een initiërende en leidende rol heeft gespeeld bij de feiten, is veroordeeld tot een gevangenisstraf, een voorwaardelijke gevangenisstraf en een werkstraf. De tweede meerderjarige verdachte is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf en een werkstraf.

LJ Nummers

AT0222
AT0224
AT0230
AT0239
AT0249


Bron: Rechtbank 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 14 maart 2005