FNV

Bondsraad vindt maximaal drie jaar WW onaanvaardbaar

Een maximale duur van drie jaar voor een WW-uitkering, is onacceptabel. Zo reageerde de bondsraad van FNV Bondgenoten maandagavond in een speciale vergadering op het voorgelegde concept-advies voor een nieuwe WW waaraan de Sociaal-Economische Raad werkt.
Op 1 april neemt de bondsraad tijdens een nieuwe ingelaste vergadering een definitief standpunt in.

De bondsraad, het parlement van de vakbond, vond het SER-model veel te mager. Kritiek op het advies, dat 15 april definitief moet zijn, zit vooral in de maximale duur van de WW-uitkering, de preventie- en reïntegratieafspraken en de jaarlijkse wekeneis om recht op WW te kunnen doen gelden.

De voorgestelde maximale uitkeringsduur van drie jaar, wees de raad met grote meerderheid af. Ook de systematiek van de opbouw-WW, waarin per dienstjaar een maand uitkering wordt opgebouwd werd naar de prullenbak verwezen. "Dan moet je 48 jaar gewerkt hebben, wil je vier jaar verzekerd zijn van een WW-uitkering", schamperde een bondsraadlid.

Het argument van het hoofdbestuur dat jongeren er in de opbouw-WW op vooruit gaan, bleek niet overtuigend genoeg.

De preventie- en reïntegratieafspraken in het SER-advies vond de raad boterzacht. Deze afspraken die het verlies van werk moeten voorkomen en de bemiddeling naar ander werk moeten bevorderen, zijn te weinig verplichtend voor de werkgever. Een derde heet hangijzer vormt de wekeneis. De SER stelt voor de huidige verplichting om 26 uit 39 weken gewerkt te hebben, te vervangen door dertig van de veertig weken.

FNV-bestuurder Ton Heerts kon zich de kritiek wel voorstellen, maar benadrukte dat het uitgangspunt van het SER-advies wel een volumebezuiniging van 40 duizend manjaren moet opleveren. "We gaan vliegen als het aan Bondgenoten ligt", zegt de federatiebestuurder die ook al een afwijzing van FNV Bouw in zijn zak heeft.

"We moeten proberen het maximaal haalbare eruit te slepen, anders zegt De Geus: `dank u wel, maar ik voer mijn oorspronkelijke plan uit'. Ons als FNV distantiëren van het advies heeft ook geen zin. Dan moeten we deze onderwerpen ook nog eens aan de cao onderhandelingstafel gaan regelen. Dat is gekkenwerk", zei Heerts.